Ulaz besplatan
28

Tri dana jedinstvenih umjetničkih događaja na drugom Pop Art Festivalu u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Vanja Lisac
Foto: Vanja Lisac
Od 11. do 13. maja će na četiri lokacije u Sarajevu biti održan drugi Pop Art Festival. Ovogodišnji program vodi nas na putovanje kroz bosanskohercegovačku kulturno-umjetničku scenu posljednjih 25 godina.

Festival će početio u petak, 11. maja, otvorenjem izložbe "Portreti umjetnika" renomirane sarajevske fotografkinje Vanje Lisac. Saša Lošić, Edo Maajka, Dino Šaran, Dubioza Kolektiv samo su neki od brojnih bosanskohercegovačkih umjetnika koji će se naći na Pop Art fotografijama u Historijskom muzeju BiH.

Prvog dana festivala bit će predstavljeni i radovi polaznika kreativnih radionica u sklopu Pop Art Festivala. Polaznici strip radionice s Enisom Čišićem predstavit će Pop Art junaka - maskotu Pop Art Festivala, dok će polaznici radionice dizajna s Aleksandrom Ninom Knežević, koja je realizovana u saradnji sa EU Info Centrom, i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Ambasador Lars-Gunnar Wigemark predstaviti zvanični vizualni identitet PAF-a i plakat "EU u Pop Art-u".

Od 20 sati će na Otvorenoj sceni Obala biti održan panel diskusija na temu domaće elektonske scene. Kroz muzičko putovanje na kojem će se evocirati slike i uspomene posljednjih 25 godina sarajevske elektronske scene govorit će DJ Jasmina, DJ Fera, Enis Voloder, Hibrid i Bonjasky.

Tokom tri dana festivala bit će održne još četiri kreativne radionice: radionica glume sa Erminom Bravom, lutkarstva s Mariom Drmaćem, slikarstvo i vajarstvo s Melihom Trako te DJ radionica sa predavačima Instituta za muziku, teatar i multimediju. Prijave su otvorene do petka, 11. maja, u podne putem Facebook stranice UG Pogon. Radionice će se održavati u Concept Store Kutcha i klubu Jazzbina Sarajevo.

U subotu, 12. maja, od 19 sati na Otvorenoj sceni Obala možete pogledati predstavu "Ćelava pjevačica" u režiji Sare Ristić, studentice ASU, a nakon predstave, u 20 sati i drugu panel diskusiju na temu bosanskohercegovačke hip-hop scene. Panelisti su Sassja, DJ Soul, Helem Nejse i Štela.

Pop Art Festival ima za cilj objediniti, prikazati i promovisati različite popularne umjetničke izraze koji su karakteristika našeg vremena i specifične sarajevske kulture i životnog stila. Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan.