Od 13. do 17.9.
3

Treći međunarodni VIVA Film Festival bit će održan u 12 bh. gradova

Klix.ba
Projekcijama kategorije turističkih filmova počeo je treći međunarodni VIVA Film Festival koji će u periodu od 13. do 17. septembra biti održan u 12 bh. gradova - Sarajevu, Kaknju, Varešu, Goraždu, Ljubuškom, Jelahu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Lukavacu-Puračiću, Orašju i Prijedoru.

"U tom periodu bit će prikazivani filmovi iz četiri kategorije - religija, turizam, ekologija i omladinski film, u čijoj selekciji je 19 filmova nastalih na radionicama VIVA škole filma održanih u gradovima širom Bosne i Hercegovine tokom protekle godine", rekla je Nađa Čengić, PR festivala.

O zvaničnoj selekciju ovogodišnjeg VIVA Film Festivala više je govorio art direktor Ratko Orozović koji je istakao kako su ove godine ispunili težak zadatak i u selekciju odabrali 109 filmova.

"Rekao bih da je ove godine najkvalitetnija selekcija ekološkog filma, dok su i ostale na jednako zavidnom nivou. Festival ima šansu da raste iz godine u godinu što dokazuje činjenica da smo prve godine filmove prikazivali u tri grada, druge godine u šest, a ove godine je taj broj porastao na 12 gradova u Bosni i Hercegovini. Cilj nam je da se festival širi i u regionu", rekao je Orozović.

Naglasio je kako je ovo jedini festival na svijetu koji se bavi temom religije te da upravo iz tog razloga u ovu kategoriju svake godine pristiže veliki broj prijavljenih filmova, čime se naglašava saradnja među ljudima bez razlika ili predrasuda.

Jakob Finci, član žirija u kategoriji religijskog filma, dodao je da selekcija religijskog filma ove godine broji gotovo 30 filmova koji nisu snimani isključivo u bogomoljama i koji se ne bave striktno pitanjem "Šta je religija?", već se vežu za i životna pitanja.

Martin Teis, član žirija za kategoriju ekološkog filma, istakao je kako je najvažnije da je film prirodan te da ima dušu i šmek.

"Bitno je da osjetimo poruku i da nije komercijalan, bilo da su u pitanju klimatske promjene ili suživot ljudi i prirode", rekao je.

Ani Ivlevoj, članici žirija iste kategorije, se sviđa spoj umjetnosti i poruke kako moramo misliti na budućnost, štititi našu planetu, zemlju i vodu.

Ali Ameri ponosno je izjavio da mu je čast biti ovogodišnji član žirija jer je prošlogodišnja "Grand Prix" nagrada otišla u ruke autora iz Irana, države iz koje i on dolazi.

Dario Novalić je, kao predstavnik žirija za kategoriju turizma, obratio pažnju na rapidan porast broja turista u Sarajevu i kazao da iako ne može tvrditi da je to samo zbog VIVA Film Festivala, ne može tvrditi ni suprotno. Nada se da će gledatelji nakon projekcija dobiti želju da posjete neku od mnogobrojnih zemalja koje su ove godine prijavile svoje filmove.

Stručni žiri će odabrati po tri najbolja filma iz svake od kategorija, kao i "Grand Prix" festivala te specijalna priznanja koja će biti dodijeljena na ceremoniji zatvaranja 16. septembra u 20 sati u Pozorištu mladih u Sarajevu uz prisustvo brojnih gostiju iz svijeta filma, sponzora i prijatelja festivala.