Umjetnost i dizajn
87

Treći festival Pop-Up! Sarajevo donosi zanimljiva predavanja i radionice

Klix.ba
Treći Studentski festival vizuelnih komunikacija Pop-Up! Sarajevo svečano će biti otvoren u četvrtak, 19. oktobra u 19 sati u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti.

Izložba će sadržavati selekciju radova gostiju predavača na ovogodišnjem festivalu.

Iste večeri u 21:30 sati u Art kinu Kriterion će se održati i Pecha Kucha night - posebna forma kratkih predavanja kojom će se predstaviti lokalni umjetnici i dizajneri, nakon kojih slijedi party u Kriterionu.

U narednim danima od 20. do 21. oktobra od 17 do 20 sati u Art kinu Kriterion će se održati predavanja gostiju festivala. Ove godine gosti festivala su dizajneri, fotografi, tipografi, strip crtači i kreativci iz regije i Evrope: Hrvoje Živčić (CRO) – tipograf, Felix Hardmood Beck (GER) - dizajner, Boštjan Botas Kenda (SLO) – grafički dizajner, Zijah Gafić (BIH) – fotograf, Emil Kozole (SLO) – grafički dizajner i tipograf, Nikola Đurek (CRO) – tipograf, Stevan Subić (SRB) – strip crtač i Ian Anderson (UK) – grafički dizajner.

Svaki od gostiju će održati jednosatno predavanje/prezentaciju u Art kinu Kriterion, gdje će govoriti o svom radu i karijeri.

Hrvoje Živčić i Ian Anderson održat će i radionice tipografije sa studentima u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti. Stevan Subić će u petak 20. oktobra u 19 sati u Kriterionu izvesti LiveArt6 - poseban performans, gdje ćete imati priliku uživo vidjeti kako nastaje jedan od njegovih velikih crteža - ovaj rad će kasnije biti ponuđen na aukciji za humanitarne svrhe.

Inače ovaj Pop-Up! Sarajevo festival samostalno organizuju studenti grafičkog dizajna Akademije likovnih umjetnosti koji su i ove godine pripremili bogat sadržaj.

Puni program i sve detalje festivala možete naći na web i Facebook stranici.

Ulaz na sva predavanja i izložbe je besplatan.