Kultura
0

Trećeg dana Jazz Festa: Jazzland Community

Sarajevo-x.com
Drugog novembra u 20.30 na glavnoj sceni 11. Jazz Festa Sarajevo 2007, u Bosanskom kulturnom centru, predstavit će se Jazzland Community.

Ideja je u početku bila jednostavna – okupiti najznačajnije umjetnike koji objavljuju za izdavačku kuću Jazzland Recordings i time 2006. godine obilježiti desetu godišnjicu njezina rada. Međutim, ono što je uslijedilo bilo je mnogo više od toga. Grupa muzičara koja je pod nazivom Jazzland Community održala niz koncerata u Parizu, Londonu, Berlinu, Hamburgu, Barceloni i drugim većim evropskim gradovima, na sreću publike nastavila je zajedno nastupati, a sa svojih prvih nastupa u periodu august-novembar 2006. godine donijeli su snimke kasnije objavljene kao njihov prvi album pod nazivom Jazzland Community.

Svaki od umjetnika okupljenih na ovom projektu iza sebe ima bogato muzičko iskustvo, a svi zajedno okupljeni su oko iste ideje koja svakim koncertom privlači sve veći broj posjetilaca. Jazzland Community uzbudljiv je susret umjetnika koji muzici pristupaju na poseban način, a okosnicu grupe čine pijanista Bugge Wesseltoft, pjevačica Sidsel Endresen, gitarista Eivind Aarset, saksofonista Håkon Kornstad, bubnjar Wetle Holte i basista Audun Erlien. Ovi uspješni muzičari nastupaju samostalno ili kao članovi bendova, a kombinacija njihovih talenata dovela je do novog i potpuno jedinstvenog muzičkog izraza.

Ako već moramo klasificirati muziku Jazzland Communityja, onda je to nu jazz, ali za sve one koji ovaj muzički pravac smatraju isključivo kombinacijom jazza i tehno beatova, Jazzland Community će biti iznenađenje. Očekuje ih puno više od dance pjesama baziranih na elektronici. Muzičari okupljeni oko projekta Jazzland Community razvijaju novi model stvaranja muzike gdje tehnologija i konvencionalno muziciranje u kombinaciji daju muziku bez granica. “Drago nam je što smo u prilici da zajedno stvaramo divnu muziku,” kaže Bugge Wesseltoft, osnivač izdavačke kuće Jazzland Recordings.

Muzika Jazzland Communityja je jedinstven način da se izrazi potencijal plesne muzike prilagođen evropskom technu, drum n’ bassu, houseu, ambientu i jazz improvizacijama u klupskom maniru, koji je zanimljiv svim ljubiteljima jazza koji nisu zatvoreni za novu i kreativnu muziku. Postavu Jazzland Communityja čine važni protagonisti skandinavske scene, što ovu grupu čini bendom koji svjedoči “ko je ko“ na muzičkoj sceni Skandinavije.