Kultura
0

Trećeg dana Jazz Festa: Baba Zula feat. Alexander Hacke

Sarajevo-x.com
Iz Turske, zemlje sa bogatom muzičkom tradicijom, na ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo dolazi grupa koja tradicionalne instrumente, poput saza ili tarabuke, stavlja u moderni, eksperimentalni okvir.

Grupu Baba Zula osnovali su prije desetak godina Levent Akman (udaraljke, ritam mašina) i Murat Ertel (saz i drugi žičani instrumenti, vokal). Baba Zula je izrazito osobenim zvukom dobijenim kombiniranjem turskih muzičkih instrumenata i elektronike, dao potpuno novu dimenziju turskoj narodnoj muzici.

Njihova je muzika ustvari spoj snimljenih zvukova, te tradicionalnih i modernih akustičnih i elektronskih muzičkih instrumenata, uz dodatak elektronskih efekata. Ova je grupa započela sa improvizacijama, koje su kasnije unijeli u vlastitu muziku, da bi potom ovaj metod “definisane improvizacije” prenijeli i na koncerte, filmove, pozorišne predstave, ali i video uratke, projekcije i filmove koji prate njihove žive nastupe.

Prirodnim ukrštanjem reggaea i orijentalne muzike, Baba Zula je usavršio novi žanr koji su nazvali “oriental dub”. Njihova je muzika neočekivana i ne-tradicionalna, a opet bliska i topla.

Baba Zula od samih početaka pokazuje sklonost ka saradnji sa drugim muzičarima na svojim albumima i nastupima. Sarađivali su sa brojnim turskim, ali i muzičarima koji danas uživaju svjetsku reputaciju poput klarinetiste Hüsnüa Şenlendiricija, kanadske pjevačice Brenne MacCrimmon, saksofoniste Ralpha Carneya ili klarinetiste Selima Seslera.

Prvi album “Tabutta Rovasata / Somersault in the Coffin” snimili su 1996. godine, a sadrži muziku koju su uradili za istoimeni film. Tri godine kasnije objavljen je album “Seventeen Music From Three Plays”. Treći album “Psychebelly Dance Music” objavljen 2003. miksao je britanski producent Mad Professor poznat po saradnji sa Massive Attackom, The Orbom i Leejem Perryjem. Njihova saradnja nastavlja se i na narednom albumu “Duble Oryantal” iz 2005. godine. Nakon toga uslijedio je album Dondurmam Gaymak, soundtrack za istoimeni film.

Svoj posljednji album objavili su u oktobru ove godine. Album Kökler, ili u prijevodu korijeni, posjeduje analogni, autentični rock ’n roll zvuk na kojem su članovi Baba Zule odrastali krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Koristeći turske tradicionalne instrumente, korijeni Baba Zule su osnova za njihove muzičke eksperimente, koji su, barem sudeći po broju posjetilaca na njihovim koncertima, više nego uspješni.

Kako sami vole istaći, njihova muzika proizvod je savremenog megalopolisa. Vrlo zabavan, uzbudljiv, ekscentričan, energičan i osoben album. Duboko ukorijenjen u tradiciji Istanbula.

Baba Zula je osim za pozorišne predstave, radio muziku i za nekoliko filmova za koje su dobili i značajna priznanja. Zajedno sa Alexanderom Hackeom uradili su muziku za dokumentarni film “Crossing the Bridge” režisera Fatiha Akina, koji je nagrađen Zlatnim medvjedom u Berlinu 2005. godine.

Koncert je zakazan za 2. novembar na Groove Stageu 11. Jazz Festa. Dvorana CDA, u 23.00.