Ljetne večeri
120

Treće izdanje pozorišta na otvorenom u Zenici donosi šest predstava domaćih i regionalnih pozorišta

E. M.
Detalj s konferencije za medije (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s konferencije za medije (Foto: E. M./Klix.ba)
Ljetne večeri Studija teatar u sklopu kojih će posjetiocima biti predstavljene četiri predstave za odrasle i dvije za djecu bit će održane od 2. do 7. jula u bašti zeničkog Preporoda.

Odlična glumačka postava iz BiH i zemalja regiona učestvovat će na ovogodišnjem festivalu čiji je program danas i zvanično predstavljen.

Direktor i koordinator festivala Nusmir Muharemović je kazao da su ponosni što su i ove godine napravili program za starije i najmlađe posjetioce.

"Imat ćemo renomirane teatarske kuće, a ovogodišnji festival otvara predstava 'Savršen kroj' u kojoj glavnu ulogu igra Admir Glamočak. Imat ćemo i dječiji program u sklopu kojeg će biti upriličene dvodnevne radionice za najmlađe, a zatim će biti odigrane i predstave 'Potraga za konačištem' i 'Pepeljuga'", kazao je Muharemović.

Festival će i ove godine zatvoriti predstava "Državni lopov" koju je prošle godine uprkos kiši odgledalo 400 posjetilaca.

"Državni lopov ove godine obilježava 15 godina postojanja i moramo se zahvaliti svima koji su podržali ovaj festival. U vremenu društvenih mreža teatar mora praviti korak ka publici, a mi imamo taj cilj", kazao je na kraju Muharemović.

Glasnogovornica kompanije Sarajevska pivara, koja je zlatni sponzor festivala, Melisa Sefer je kazala da je ovo najispravniji način da se publici vrati dio profita i to kroz povećanje kvaliteta života i projekte iz kulture.

"Nama je čast što možemo podržati ove projekte. Mi smo domaća kompanija kojoj je misija podržati domaće projekte kako bismo pokazali šta mi kao Bosanci i Hercegovci možemo iznijeti i pokazati, posebno kada kultura ima određene prepreke. Moramo pronaći način da realizujemo ove projekte. Već drugu godinu smo sponzori i vjerujem da ćemo nastaviti saradnju. Drago nam je vidjeti da ovaj projekt iz godine u godinu raste", izjavila je Sefer.

Festival otvara predstava "Savršen kroj", a 3. jula će na otvorenom igrati predstava "Trg ratnika" Pozorišta mladih Sarajevo. Dan poslije će ekipa Pozorišta Slavija Beograd igrati predstavu "Šta ćemo sad", a 5. jula je na programu "Potraga za konačištem" iz Tuzle. Drugu dječiju predstavu "Pepeljuga" igrat će 6. jula glumci iz Vinkovaca, dok će 7. jula festival zatvoriti "Državni lopov" Studija teatar.

Cijena ulaznica za predstave za odrasle iznose 6 KM, dok će ulaz na dječije predstave koštati 5 KM.