Treća festivalska nagrada za predstavu "Pink Moon" BNP Zenica

Treća festivalska nagrada za predstavu "Pink Moon" BNP Zenica
6
E. LJ.
12.7.2019. u 15:10
0
komentara
6

dijeljenja
Treća festivalska nagrada za predstavu "Pink Moon" BNP Zenica
Nakon nedavno osvojenih nagrada na Festivalu glumca u Konjicu, Bosansko narodno pozorište Zenica nastavlja nizati festivalske nagrade i priznanja. Na Pozorišnim igrama u Jajcu, zenička predstava "Pink Moon“ u režiji Saše Peševskog osvojila je nagradu za najbolji savremeni dramski tekst, čiji je laureat mladi sarajevski dramski pisac i dramaturg Dario Bevanda.
Predstavu je za ovaj festival selektovao Strajo Krsmanović, a nagradu je dodijelio atručni žiri u sastavu predsjednica Hasija Borić-Stojić te članice Ljubica Ostojić i Tina Laco.

Predstava "Pink Moon“ prethodno je nagrađena na 18. Festivalu bh. drame gdje joj je odijeljena nagrada za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst i nagrada za najbolju predstavu u cjelini.

"Pink Moon" je, prema riječima autora, postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock-opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci. Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažirana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu.

Osim rediteljskog angažmana, Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajedno sa scenografom Mensurom Begičevićem, a uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović.
U skladu sa općim repertoarskim smjernicama i programskom politikom, zenički je BNP i u sezoni na izmaku posebnu pažnju posvetio mladim bh. dramskim piscima i spisateljicama, producirajući predstave "Pink Moon“ i "Ljudožderka“ u režiji Lajle Kaikčije.

"Pink Moon”, iako je produciran prije samo nekoliko mjeseci, već je imao brojna gostovanja i festivalska učešća, a predstava je do sada izvedena pred publikom u Tuzli, Zenici, Vinkovcima, Sarajevu, Tešnju i Jajcu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.