Kultura
0

Trebinje: Počeo 54. festival festivala

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predstavom "Kontrolni" beogradskog pozorišta PAB u Trebinju je počeo 54. festival festivala, tradicionalna smotra amaterskih pozorišta iz Srbije, Crne Gore i BiH.

"Ovakvi festivali su za poštovanje, jer su amateri svjetsko čudo, a njihov entuzijazam ih čini posebnim i velikim profesionalcima", rekao je sinoć otvarajući festival poznati glumac iz Beograda Dragomir Čumić-Čume.

On je istakao da su oni amateri samo zato što nemaju para, te da su, inače, za mnoge sjajni i odlični glumci.

Pozdravljajući prisutne, načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk istakao je da je Festival festivala srastao sa ovim gradom i da je, uz "Dučićeve večeri poezije", svojevrsni temelj trebinjskog kulturnog identiteta.

"Trebinje je, kao malo koja sredina, još prije tri decenije prigrlilo pozorišni amaterizam kao najplemenitiji, naromantičniji, ali i najranjiviji sloj pozorišta", rekao je Ćuk, ističući da je ova grad sa svojim festivalom postao amaterski pozorišni Olimp i cilj kojem teže svi oni pregaoci i zaljubljenici koji nešto grade ili počinju da rade u ovoj oblasti kulture.

U zvaničnom takmičarskom dijelu programa u narednih pet festivalskih dana predstaviće se i Bjelopoljsko pozorište, Kulturni centar Pale, Amatersko pozorište Kula, Kolašinsko i Gradsko pozorište Trebinje.

Posljednjeg dana Festivala, u četvrtak, 28. jula, prije proglašenja pobjednika i svečanog zatvaranja jedne od najznačajnijih manifestacija amaterskih pozorišta bivše Jugoslavije, u pratećem dijelu programa nastupiće Kamerna scena "Miroslav Antić" iz Sente sa predstavom "Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera".
Kao i prethodnih godina, nakon svake odigrane predstave, biće održan okrugli sto i razgovori o odigranom komadu, koje će voditi reditelj Dragan Koprivica.

Sve predstave ove manifestacije, koja se održava u okviru ''Trebinjskih ljetnjih svečanosti'', igraće u pozorišnoj sali Doma kulture, a ulaz je slobodan.