Mirko Kovač
0

"Treba se baviti devedesetim godinama"

FENA
Mirko Kovač, jedan od najznačajnijih živih južnoslavenskih pisaca, bio je gost večerašnjeg Foruma Bošnjačkog instituta.

Moderator razgovora bio je Mufid Memija.

Iako je prema najavi tema trebala biti "Lijepa književnost između čitaoca, politike i tržišta", Kovač je na samom početku rekao da će on radije pričati o nekim žešćim temama, a ne o tržištu.

I ovaj put Kovač se osvrnuo na ulogu pisaca u zločinu, na pisce čije je djelo veličalo rat. Kako kaže, veliki dio pisaca je svojim pisanjem negativno utjecao na svoje narode.

Po njegovim riječima, oko 150 pisaca je bilo politički aktivno, što i nije za osudu, jer pisac treba biti aktivan u politici, treba se odupirati zlu. Problem je što su oni pisci koji su imali niske nakane imali utjecaj.

O činjenici da piše na hrvatskom jeziku Kovač je rekao da se za tu jezičku varijantu odlučio iz čisto estetskih razloga, jer mu se sviđa.

Na pitanje čiji je pisac, Kovač je odgovorio da je on pisac onih koji žele da ga čitaju.

Nedavno je iz štampe izišla Kovačeva nova knjiga "Elita gora od rulje". To je knjiga za koju Kovač kaže da se bavi onim piscima koji su ga razočarali. Piscima koje možda voli kao autore, poput Knuta Hamsona, ali koji su se stavljali na stranu ideologija.

Na pitanje o tome šta novo radi, Kovač je rekao da piše knjigu koja će se baviti 90-im godinama. Zaključio je da je malo knjiga koje se osvrću na taj period, a da je to potrebno.