Jubilarni događaj
41

Tradicionalnim defileom otvoreno Mostarsko proljeće - 20. dani Matice hrvatske

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Defileom od Parka Nobelovaca do Rondoa te svečanim programom u Kosači otvoreno je Mostarsko proljeće – 20. dani Matice hrvatske Mostar. Manifestaciju koja od danas traje do 5. juna, otvorio je njen pokrovitelj, član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Čović je ovom prilikom kazao kako je sretan da je pokrovitelj jedne fantastične manifestacije, koja je u u dvadeset godina napravila jedan potpuni kulturni preporod, na početku u Mostaru, kasnije u Hercegovine, a sad i širom BiH i našeg okruženja.

"Više od sedam stotina manifestacija je iza Dana matice u ovih dvadeset godina, sa najrazličitijim učesnicima kulturnog i ne samo kulturnog ambijenta. Odavno smo prevazišli granice Bosne i Herecgovine, Matica je rasla, a ove manifestacije su postale dio jednog svjetskog kulturnog projekta, što ide na ponos nama u Mostaru", kazao je Čović, naglasivši kako ova tri mjeseca grad na Neretvi dobije jednu drugu sliku.

Zaštitini znak ove važne kulturne manifestacije, danas počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, Josip Muselimović kazao je kako su Dani matice jedan svjetski festival i da se na to posebno ponosno.

"Ponosni smo na ovaj Park nobelovaca, na mnoge druge stvari, kao i na ove magnolije koje smo posadili u znak na sjećanja na pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja i njegov doprinos u okolnostima kad su na Bulevaru bili ležeći policajci, a grad bio potuno razrušen i devastiran. Kada niko nije ni do koga držao, mi smo išli po ivicama i rubovima, prevazišli sva podmetanja. Mostarsko proljeće ide dalje, želimo predstaviti sve umjetnike grada, naše zemlje, cijelog svijeta", izjavio je Muselimović.

Ljerka Ostojić, aktualna predsjednica Matice hrvatske Mostar, rekla je kako su svi u Matici dali svoj maksimum da ova manifestacija bude što je moguće bolja.

"Ovom prilikom zahvaljujem svim našim prijateljima, a posebno se treba prisjetiti pokojnog maestra Šuteja koji je jedan od utemeljitelja Mostarskog proljeća", izjavila je Ostojić.

Ivica Prlendar, jedan od bivših direktora Dubrovačkih ljetnih igara kazao je kako je posebno ponosa na ovu manifestaciju jer je sam na funkciji intendanta radio na saradnji prvih jedanaest godina.

"Drago mi je da su oni koji su došli iza mene to održali. To je bio na početku, ali i danas potpuno čudesan pothvat. Kad se složi puno dobrih ljudi s različitih strana, koji se ne obaziru na političke orijentacije, a kamo li nacionalne i vjerske pripadnosti, onda i takvi pothvati mogu uspjeti", kazao je Prlendar.

Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske Zagreb, kazao je za ovu manifestaciju da je jedna od najuspješnijih koje Matica hrvatska u cijelini ima.

"Uvijek smo se borili za kulturu, vjera da kultura nije samo lijepa, nego i moćna. Mostarsko proljeće to svakog proljeća pokazuje, jer probehara i daruje nas onih darovima koji nisu pokvarljivi i koje nam niko ne može uzeti", kazao je Damjanović.

Ovogodišnje, Mostarsko proljeće - 20. dani Matice hrvatske Mostar, traju od 8. aprila do 5. juna. Nakon svečanog defilea u kojem su učestvovale Mostarske mažoretinje, Hrvatska glazba Mostar i članovi Matice hrvatske, uslijedilo je svečano otvorenje i rock opera Jesus Christ Superstar u izvođenju ZGK Komedija i Zagrebačke filharmonije.

Tokom svečanosti, po odluci Predsjedništva Matice hrvatske Mostar, Kristalna matica s imenom maestra Vjekoslava Šuteja i Velika povelja MH Mostar, dodijeljene su: Kolindi Grabar-Kitarović – predsjednici Republike Hrvatske, Draganu Čoviću – članu Predsjedništva BiH, inače visokim pokroviteljima ovogodišnje manifestacije, kardinalu Vinku Puljiću – nadbiskupu vrhbosanskom, akademiku Stjepanu Damjanoviću – predsjedniku Matice hrvatske, Gavrilu Grahovcu – nekadašnjem federalnom ministru kulture i Dubrovačkim ljetnim igrama.