Kultura
0

Tradicionalni Ramazanski koncert Sarajevske filharmonije 20. juna

Klix.ba
Hakan Sensoy
Hakan Sensoy
Već devetnaestu godinu za redom Sarajevska filharmonija pripređuje Ramazanski koncert. Ovogodišnji koncert, koji će se održati u petak 20. juna 2014. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo, bit će u znaku premijernih izvođenja.

Prvi put u izvedbi Sarajevske filharmonije čut ćemo Aladinovu svitu op. 34 danskog kompozitora Carla Nielsena.

Prvobitno je napisana za dramatičnu bajku Adama Oehlenschlägera i praizvedena u Kraljevskom teatru u Kopenhagenu 1919. godine. Svitu čini izbor od sedam stavova kojim praovladava istočnjački melos, a muzika kao da govori da stvarnost može biti divna kao i snovi.

U drugom dijelu koncerta, uz učešće turskih umjetnika, bit će izvedena Baletna svita "Dino i Ceren“ turskog kompozitora M. N. Bekena. Izvedba, koja je ujedno i svjetska premijera nove verzije ovog djela, bit će i jedinstvena prilika da publika čuje tradicionalne turske instrumente kemençe, kanun i nej.

Orkestar filharmonije predvodit će, sarajevskoj publici već poznat i drag gost, maestro Hakan Şensoy. Koncert počinje u 20 sati, a ulaznice su dostupne na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u redovnim terminima od 9 do 11:30 i 15:40 do 19.30 sati.

Realizaciju ovogodišnjeg Ramazanskog koncerta podržali su Turkish Airlines i Institut Yunus Emre.

Više informacija na www.saph.ba.