{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tradicionalni pohod na grob Silvija Strahimira Kranjčevića

F
1.11.2012. u 18:41
0
0
Tradicionalni pohod na grob Silvija Strahimira Kranjčevića
0
Sveta misa na groblju Sv. Josip u Sarajevu je slavljena u četvrtak na blagdan Svih Svetih. Misu je predvodio uzoriti Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju većeg broja svećenika. Obavljen je i tradicionalni pohod na grob pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića
Na groblju Sv. Josip nalazi se i grob najznačajnijeg hrvatskog pjesnika u doba realizma Silvija Strahimira Kranjčevića te su danas recitirane njegove pjesme, koje su recitirali Napretkovi stipendisti.Silvije Strahimir Kranjčević rođen je u Senju 1865. godine, a umro je u Sarajevu 1908. godine. U Kranjčevićevoj poeziji naglašena je socijalna komponenta. U svojim pjesmama daje slike ljudske bijede, teškog života ljudi, prema kojima izražava samilost.

U Kranjčevićevim pjesmama osjećajnost dominira nad misaonom stranom. Za njegovu poeziju je rečeno da je "lirika grča, trzaja, cerenja i plača“. Kranjčević je bio vrlo osjetljive prirode koja je burno reagirala na vanjske nadražaje. Rijetko je uspijevao da stvori pjesmu u jednom tonu, jasnu i cjelovitu. Samo u jednom broju pjesama, u cijelosti uspjelih, ostvario je visok domet pjesničkog izraza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: