Kalesija
0

Tradicionalna kulturna manifestacija "Ikre" od 26. oktobra

FENA
Gradska biblioteka Kalesija i Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" iz Kalesije i ove će godine, 15. put zaredom, u povodu obilježavanja oktobra - mjeseca knjige, organizirati kulturnu manifestaciju "Ikre", koja će trajati od 26. do 29. oktobra.

Za to vrijeme bit će održana tribine pod nazivom "Uloga knjige i biblioteke u suvremeno doba", zatim promocija 10. kola bošnjačke književnosti u 100 knjiga, književni omaž: "Sto godina Meše Selimovića", književna večer Nedžada Ibrišimovića posvećena Meši Selimoviću te promocija Trilogija o Srebrenici autora Fuada Kovača.

Kulturnu manifestaciju "Ikre" podržali su Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskoga kantona, Općina Kalesija i Matični odbor Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" u BiH.

"Prva manifestacija održana je 1996. godine pod motom 'Približavanje knjige čovjeku i čovjeka knjizi'. Na taj način Kalesija je prva u BiH počela da obilježava mjesec knjige. Od tada do danas održano je na stotine promocija knjiga i književnih sadržaja", rekao je direktor Gradske biblioteke u Kalesiji Mehmed Hodžić.