Kultura
0

Tradicionalna izložba posvećena Danu oslobođenja Sarajeva

FENA
Izložba posvećena Danu oslobođenja Sarajeva (6. april 1945.) bit će otvorena u petak, 5. aprila, u 19.00 sati u Collegium Artisticumu.

Izložba se može pogledati od 6. do 22. aprila (od ponedjeljka do subote) u vremenu od 10.00 do 18.00 sati. Godišnja šestoaprilska izložba Collegium Artisticum posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednosti koju treba njegovati u ime datuma kojem je posvećena i u ime sjećanja na bosanskohercegovačku avangardu koju je predstavljala umjetnička grupa Collegium Artisticum, saopćeno je.

Ova kolektivna izlaganja, posvećena Danu oslobođenja Sarajeva, imaju tradiciju od 1975. godine, kada je izložbom Collegium Artisticum svečano otvoren sadašnji izložbeni prostor istoimene galerije.

Naziv Collegium Artisticum potiče od imena progresivnog umjetničkog kolektiva osnovanog krajem četvrte decenije 20. vijeka, čiji su utemeljitelji bili Oskar Danon, Vojo Dimitrijević, Jahiel Finci i Ana Rajs. Uprkos početku rata u BiH 6. aprila, izložba je postavljena i otvorena 1992. godine, dvadeset dana kasnije od uobičajenog termina. Tradicija zajedničkog izlaganja tri udruženja obnovljena je 1998. godine.

Ove godine izlaže 48 članova Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH), 40 arhitekata iz Asocijacije arhitekata (AABIH) i 96 umjetnika iz Udruženja likovnih umjetnika (ULUBiH). Nosilac organizacije i vizualnog identiteta ovogodišnje izložbe jeste Udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti (ULUPUBiH).

Vizualni identitet izložbe koji su koncipirale Aleksandra Nina Knežević i Mila Melank inkorporira i žutu traku kampanje Culture-Shut-Down kao referencu na stanje kulturnih institucija u BiH.

Culture-Shut-Down je inicijativa pokrenuta kao odgovor na zatvaranje kulturnih institucija u BiH. Namjera ove inicijative je podići globalnu svijest o ovome problemu putem raznih sredstava i medija, te pružanjem stvarnih informacija i kreiranjem umjetničkih projekata.

Galerija Collegium Artisticum i strukovna umjetnička Udruženja u Bosni i Hercegovini (ULUPUBiH, ULUBiH i AABH) solidarno podržavaju ovu inicijativu.