Kultura
0

Topić: Na 14. Mediteran Film Festivalu najbolji program do sada

FENA
Iako se u produkcijskom smislu ne razlikuje od proteklih godina, ovogodišnji, 14. po redu međunarodni Mediteran film festival (MFF) je u programskom dijelu najbolji do sada, izjavio je na konferenciji za novinare u Širokom Brijegu direktor tog festivala Tomislav Topić.

Kako je kazao, u takmičarskom dijelu programa prikazat će se 22 dokumentarna filma iz 10 zemalja, dok će izvan konkurencije biti prikazani dva igrana filma, osvajač Pule "Obrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića i filmsko ostvarenje "Kauboji" Tomislava Mršića, koji će 31. augusta službeno zatvoriti festival.

Topić je pojasnio kako su prva dva dana festivala, koji je počeo jučer, po tradiciji namijenjena svojevrsnom filmskom zagrijavanju tako da su ove godine posvećena jednom od najznačajnijih autora XX. stoljeća Federicu Felliniju.

U saradnji s talijanskom ambasadom u BiH, povodom 20. godišnjice smrti, Festival će predstaviti retrospektivu velikog Federica Fellinija. Tako ćemo imati priliku vidjeti neke od filmova kojima je Fellini stekao status značajnog autora. Sveukupno biti će prikazano sedam izabranih filmova, pojasnio je Topić.

Dodao je kako je treći dan festivala posvećen prikazivanju radova domaćih autora, kao i službenom programu u konkurenciji u kojem je među pristiglih 260 filmova selektor Damir Čučić odabrao 22 filma.

Međunarodni žiri će između tih filmova odabrati najbolji dugometražni film - iznad 30 minuta te najbolji kratki film - do 30 minuta. Treću nagradu glasanjem će odlučiti publika.

Producent Festivala Robert Bubalo na konferenciji za novinare kazao je kako, uprkos stalnoj ekonomskoj krizi, festival u Širokom Brijegu pronalazi načina da se svake godine razvija te da je postao jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH.

Posebno je istakao ulogu festivala u stvaranju i razvoju kinematografije u Hercegovini, na što je Topić dodao kako prije 20-tak godina nije ni postojao trag filmskog stvaralaštva u Hercegovini.

Izuzetno smo ponosni što smo pokrenuli filmsko stvaralaštvo u Hercegovini, kazao je Topić

Na konferenciji za novinare još su govorili Zednko Jurilj, koji je predstavio svoj dokumentarni film "Pacijent“, te Lucy Eagleson, članica Sportskog odjela NBC-a, i Midge Costin, montažerka tona na holywoodskim filmovima, koje u sklopu ovog festivala vode edukativne radionice.