Kultura
0

Topčić: U Kamernom teatru 55 uzbudljiva umjetnička sezona

FENA
Kamerni teatar 55 svojoj publici u ovoj godini obećava još jednu u umjetničkom smislu uzbudljivu sezonu s dobrim predstavama i velikim turnejama, kazao je direktor tog teatra Zlatko Topčić.

Kamerni teatar 55 u ovoj sezoni planira realizirati nekoliko novih predstava. Predviđeno je da će Aleš Kurt režirati domaći dramski tekst "Muholovac" dr. Zilhada Ključanina, dok će Mihanovićevu "Žabu" režirati Elmir Jukić. Slijedit će ansambl predstava Sofoklova "Antigona" sa gostujućim režiserom iz Hrvatske Ivicom Kunčevićem.

Topčić podcrtava da su planirana i značajna gostovanja koja bi ove godine trebala uslijediti po Sloveniji sa predstavom "Ujak Vanja" i Crnoj Gori sa predstavom "Othello", dok će najveće gostovanje biti održano u Bogoti, dalekoj Kolumbiji, gdje će kultna "Helverova noć" igrati u martu čak pet puta.

Kamerni teatar 55 inače je priveo kraju još jednu uspješnu godinu. Za Topčića ona je uspješna prije svega jer je tokom čitave godine sala bila puna uz premijere koje su i publika i kritika ocijenili vrhunskim teatarskim ostvarenjima.

-To nije subjektivan dojam, nego ocjena na osnovu egzaktnih pokazatelja. Mnogo smo putovali, obišli brojne gradove u oba bh. entiteta te imali turneje po Austriji, Sloveniji i dva puta u Hrvatskoj s predstavama 'Pukovnik ptica' i 'Ženski turbofolk bend', ističe Topčić.

Prema njegovoj ocjeni, dvije su predstave obilježile ovu godinu u Kamernom teatru 55. Riječ je o Šekspirovom "Othellu" rađenom u režiji Rahima Burhana koji je predstavljao domaće teatarske domete na poslednjem MESS-u, što je uvijek bilo, smatra on, samo po sebi velika nagrada. Tu je i Čehovljev "Ujak Vanja" za koji režiju potpisuje gost iz Zagreba Ozren Prohić.

-Igrati klasiku jeste poseban izazov, ali i posebna odgovornost. Kada s klasikom ostvarite rezultate kakve smo mi ostvarili onda zaista imate satisfakciju, jer je riječ o civilizacijskim dometima i potvrdi zrelosti jedne kulturne sredine, mišljenje je Topčića.

Kamerni je trijumfirao i na Festivalu "Mostarska liska" s komedijom "Umri muški" te na velikom festivalu "Ex Ponto" u Ljubljani opravdao status internacionalno najnagrađivanijeg bh. teatra osvajanjem druge nagrade za kultnu "Helverovu noć" u konkurenciji mnogih srednjoevropskih teatara. Ta je predstava sjajan uspjeh doživjela i u prestižnom bečkom teatru "Akzent".

Direktor Kamernog teatra 55 zaključuje kako je i protekla godina obilježena velikim interesiranjem publike za produkciju ovog teatra, jer su sve izvedbe bile izuzetno dobro posjećene, posebno naglašavajući kako i dalje, dvije godine nakon premijere, traje fenomen "Ženskog turbofolk benda" za koji su karte rasprodate mjesec dana unaprijed.