Kultura
0

Topčić: Kamerni teatar 55 potvrdio status regionalno najznačajnijeg teatra

FENA
Iza Kamernog teatra 55 ostaje izuzetno uspješna sezona koja je iznova potvrdila njegov status kao jednog od regionalno najznačajnijih teatara, kazao je za FENU direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić, komentirajući ovu sezonu koja je na zalasku u svim bh. teatrima.

Iako se umjetnost opire egzaktnim mjerilima, smatra Topčić, domaće i inostrane nagrade koje osvajaju predstave Kamernog teatra 55, a posebno izvanredan odziv publike i u Sarajevu i na gostovanjima, ipak jesu parametri koji mogu podkrijepiti i objektivizirati pomenuti stav.

"Četvrta sestra", koju je prema tekstu Januša Glovaskog režirao Dino Mustafić, osvojila je prestižnu nagradu "Tmačaarta" za najbolju bh. predstavu u 2005. godini, a "Ženski turbofolk bend" Sulejmana Kupusovića pobjednik je Festivala komedije "Mostarska liska" i dobitnik još četiri nagrade na tom festivalu.

Međutim, za Topčića je najznačajniji uspjeh ostvaren s kultnom predstavom "Helverova noć" Dine Mustafića na izuzetno prestižnom Internacionalnom festivalu malih scena u Rijeci, gdje je osvojila čak četiri nagrade – što je raritet u našem teatarskom životu i potvrda visokih dometa Kamernog teatra, uprkos svemu.

"Mislim da nam je pošlo za rukom da "pomirimo" naizgled nepomirljivo – visoke umjetničke vrijednosti naših predstava i njihovu izvanrednu komunikaciju s publikom. Popunjenost naše sale sa više od 90 posto, u situaciji kada su teatri nakon premijernih izvedbi uglavnom prazni, jeste rezulatat dobre repertoarske politike, ali i svojevrsnog kultnog statusa koji Kamerni teatar 55 uživa, ne samo u BiH, nego i u regionu, u šta smo se imali prilike uvjeriti prilikom čestih gostovanja", ističe on.

Pozivi za "Veliku bijelu zavjeru", u režiji Ace Jevđevića, za "Četvrtu sestru" da učestvuju u programu proslave pola stoljeća postojanja Ateljea 212, kao i pozivi za čudesnu "Helverovu noć" na festivalu PostYu u Rimu te za nastupe u Engleskoj i Australiji, potvrđuju izuzetno visok internacionalni rejting ove teatrske kuće.

Topčić svim pokolnicima teatarske umjetnosti obećava još jednu, u umjetničkom smislu, veoma atraktivnu i uzbudljivu predstojeću sezonu, jer je produkcijskih planova puno.

Mjuzikl čiji je radni naslov "Fascinacija briljantin" trebao bi otvoriti narednu sezonu Kamernog.

"Međutim, obzirom da nam nisu data autorska prava za mjuzikl, sada ih tražimo barem za songove iz "Briljantina" i ako ih uskoro dobijemo, a tražimo ih na sto načina već sedam mjeseci, Aleš Kurt će biti reditelj koji će otvoriti narednu sezonu", najavljuje Topčić.

Kamerni teatar, međutim, ima i rezervno rješenje, ukoliko ne dobije pomenuta autorska prava. U tom slučaju, Violeta Džoleva u tom terminu bi režirala "Zagonetne varijacije" francuskog pisca Emanuela Šmita. Potom se planira da Ozren Prohić radi klasični tekst "Ujka Vanja". U februaru bi igrali domaći dramski tekst Amira Bukvića Aristotel u Bagdadu u režiji Aide Bukvić, dok će veliki reditelj Egon Savin, inače rođeni Sarajlija, napraviti dramatizaciju i režirati predstavu po Samokovlijinim pričama.