Kultura
0

Tokom SFF-a bit će prikazano sedam filmova autrijskog režisera Ulricha Seidla

FENA
Ulrich Seidl
Ulrich Seidl
Trinaesti Sarajevo Film Festival posvetio je austrijskom režiseru Ulrichu Seidlu posebnu pažnju - tokom festivala bit će prikazano sedam Seidlovih filmova, jedan od njih je i njegov posljednji film "Import-Export".

Ulrich Seidl je dobitnik više internacionalnih nagrada za svoje dokumentarne filmove "Good News", "Animal Love" i "Models".

Za svoj prvi igrani film "Dog Days" Seidl je nagrađen 2001. godine Velikom nagradom žirija na festivalu u Veneciji. Osnovao je 2003. godine produkcijsku kuću Ulrich Seidl-Film i producirao film "Import-Export" koji je prvi put prikazan ove godine na filmskom festivalu u Cannesu.

Gala projekcijom ovog filma koja će se održati u srijedu, 22. augusta u Narodnom pozorištu Sarajevo, bit će svečano najavljeno učešće Austrije u takmičarskom programu SFF-a 2008. godine.

"Austrijska ambasada podržava već godinama Sarajevo Film Festival koji je u međuvremenu postao najznačajniji filmski festival u regiji. Proteklih godina su prikazivani austrijski filmovi, a isto tako su višečlane austrijske delegacije učestvovale na koprodukcijskom marketu Cine-Link koji, kao što je poznato, služi razmjeni iskustava među stvaraocima filmova kao i razvoju i podršci budućih filmskih scenarija.", rekao je otpravnik poslova ad interim u Austrijskoj ambasadi Peter Höhlmüller dodajući da ga raduje što će bh. publika ove godine imati priliku da pogleda filmove Ulricha Seidla koji je u međuvremenu postao veoma poznat režiser i izvan granica Austrije“, saopćeno je iz Austrijske ambasade u Sarajevu.