Kultura
0

TK: Protokol o upravljačkim pravima u dvije institucije kulture

FENA
Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je tekst Protokola o redoslijedu aktivnosti u vezi s regulisanjem međusobnih prava i obaveza Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla povodom ostvarivanja osnivačkih prava i obaveza koji će biti zaključen između Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla, te ovlastila kantonalnog premijera da, uime Vlade, s predstavnikom Grada potpiše ovaj protokol.

Rezultat je to niza sastanaka održanih sa predstavnicima Grada Tuzla kojim je postignut dogovor kojim je predviđeno da se osnivačka prava i obaveze nad javnim ustanovama Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" u Tuzli i Narodno pozorište u Tuzli raspodijele između Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla.

"Na taj način smo stvorili preduslove da donesemo kvalitetne odluke na Skupštini TK, iz kojih će proizaći ugovori o redefinisanju prava i obaveza kada su u pitanju dvije ustanove kulture, Narodno pozorište i Univerzitetska biblioteka. Kada je u pitanju Galerija, tu ćemo ići na sporazumni raskid ugovora i kompletna upravljačka i osnivačka prava preuzet će Grad Tuzla", izjavio je Zlatan Muratović, , ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK.

Tom raspodjelom omjer osnivačkih prava i obaveza u JU Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" u Tuzli bio bi 70:30 posto, a omjer osnivačkih prava i obaveza u JU Narodno pozorište u Tuzli 51:49 posto. U obje ustanove većinski postotak imat će Tuzlanski kanton. Pored navedenog, dogovoren je i mjesečni osnov za finansiranje rada ove dvije ustanove te da će poslovati kao budžetski korisnici u sklopu Trezora Tuzlanskog kantona od 1. aprila ove godine.

Vlada je donesenim zaključkom zadužila Ministarstvo finansija da u Prijedlogu budžeta Tuzlanskog kantona za 2017. godinu planira sredstva za JU Međunarodna galerija portreta u Tuzli, Narodnu i univerzitetsku biblioteku "Derviš Sušić" u Tuzli i Narodno pozorište u Tuzli u skladu sa prijedlogom plana koji je dostavilo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta. U cilju provedbe dogovora potrebno je da Gradsko vijeće Grada Tuzla i Skupština Tuzlanskog kantona donesu odgovarajuće odluke o prenošenju i preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad ovim ustanovama kulture.

Na kolegiju gradonačelnika Tuzle već je usvojen prijedlog Odluke o redefinisanju statusa Javne ustanove Narodna i univerzitetska bibiloteka "Derviš Sušić" kao i Narodnog pozorišta Tuzla. Potpisivanje ugovora o prenošenju i preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza očekuje se najkasnije do 1. aprila.