{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Tito u djelima likovnih umjetnika" u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli

28.9.2012. u 15:43
0
7
"Tito u djelima likovnih umjetnika" u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli
0
"Tito u djelima likovnih umjetnika" u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli
Tito
Kao znak trajnog sjećanja na državnika Josipa Broza Tita Međunarodna galerija portreta Tuzla, u saradnji sa Općinom Tuzla, na svečani način obilježava 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle, otvorenjem stalne postavke "Tito u djelima likovnih umjetnika".
Zbirka djela koja će biti postavljena zauzima posebno kulturološko mjesto, a portreti Tita nastali su 1947. godine u Beogradu i 1977. godine u Bugojnu.

U ovoj će se postavci naći i djela 13 slikara i kipara iz BiH, koji su imali čast da 1. i 2. aprila 1977. godine u Bugojnu, u organizaciji Galerije jugoslovenskog portreta Tuzla, a na inicijativu Branka Mikulića, portretiraju Tita.

Autori, čija će djela biti postavljena predstavljaju najznačajnija imena likovne umjetnosti tog vremena na području BiH i bivše Jugoslavije. Među njima su Ismet Mujezinović, Ljubo Lah, Mario Mikulić, Antun Augustinčić, Omer Mujadžić, Salih Obralić, Safet Zec, Mersad Berber, Gabijel Stipica, Miloš Gvozdenović, Božidar Jakac, Mevludin Ekmečić i drugi.

O značaju ove postavke govori podatak da je Međunarodna galerija portreta Tuzla u februaru ove godine podnijela aplikaciju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kako bi se ova jedinstvena zbirka našla pod zaštitom države Bosne i Hercegovine.

Otvaranje stalne postavke "Tito u djelima likovnih umjetnika" zakazano je za utorak, 2. oktobar 2012. godine u 20 sati. Svečanosti otvorenja prisustvovat će i Enes Milak - direktor Muzeja AVNOJ-a iz Jajca, Strajo Krsmanović - direktor Umjetničke galerije BiH, Dubravko Lovrenović - član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kao i delegacija Muzeja istorije Jugoslavije, u čijem sklopu se nalazi i Kuća cvijeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: