Kultura
0

Tigran Hamasyan, mlad i genijalan

Sarajevo-x.com
Tigran Hamasyan
Tigran Hamasyan
Pijanista Tigran Hamasyan rođen je u Armeniji 1987. godine. Od druge godine pokazuje neuobičajen interes za muziku, a klavir mu postaje omiljenom igračkom. Već u sedmoj godini počinje po cijele dane svirati jazz melodije i improvizirati na klaviru.

Godine 1997. sa porodicom seli u Jerevan, studiozno se bavi djelima Dukea Elingtona, Theloniousa Monka, Charlieja Parkera, te počinje komponirati. Sa trinaest godina nastupa na jerevanskom jazz festivalu što predstavlja svojevrsnu prekretnicu što je rezultiralo velikim brojem nastupa, te priznanjem etabliranih umjetnika poput Waynea Shortera, Herbieja Hancocka, Johna Mc Laughlina, Joea Zawinula i brojnih drugih.

Uslijedio je period izučavanja modernog jazza i armenijske tradicionalne muzike. Hamasyan osvaja brojna priznanja na takmičenjima mladih jazz umjetnika, snima nekoliko CD-ova, te nastupa na značajnim festivalima širom svijeta.

U martu 2006. godine objavljuje album sa saksofonistom Benom Wendelom, basistom Francois Moutinom, bubnjarom Arijem Hoenigom i multiinstrumentalistom Roubenom Hairapetyanom. Prije dvije godine okupio je kvintet pod nazivom Aratta Rebirth sa kojim je prošle godine objavio album Red Hail. Trenutno nastupa sa spomenutim ansamblom, kao i sa svojim triom, te u kvartetu Dhafera Youseffa.

U Sarajevu će se predstaviti u okviru 14. Jazz Festa Sarajevo 2010, koncertom u Domu Oružanih snaga u četvrtak 4. novembra u 19.00. Ulaznice po cijeni od 12 KM možete kupiti u box officeu Jazz Festa u BKC-u, svakim danom osim nedjelje od 12.00 do 20.00 sati, a više informacija možete naći na www.jazzfest.ba.