22. juli
17

Tifa ispod Starog mosta za Evropsku godinu kulturne baštine

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Koncertom Mladena Vojičića Tife i Simfonijskog orkestra Mostar na platou ispod Starog mosta u Mostaru bit će obilježena Evropska godina kulturne baštine. Svečani program uuči četrnaeste godišnjice završetka obnove Starog mosta i upisa na UNESCO listu zaštićene svjetske kulturne baštine predviđen je 22. jula 2018. godine.

Koncert je poklon Grada Mostara njegovim građanima, a kako su saopćili organizatori ulaz će biti besplatan.

"Sinergija koja se dogodila kroz Forum 2024 rezultirala je FEstivalom NOve Mostarske ENergije (FENOMEN) i nakon deset godina imali smo doček Nove godine na otvorenom. Festival se nastavlja i dobiva i svoje ljetno lice na platou ispod Starog mosta. Koncert će započeti u 21 sat, Simfonijski orkestar sa solistima izvest će popularne domaće i strane hitove, a nakon toga nastupit će Tifa s bendom i prepoznatljivim rock repertoarom", saopštili su organizatori.

Dnevni program obilježavanja Evropske godine kulturne baštine pod geslom "Gdje prošlost susreće budućnost" realizira se sa mladim sugrađanima. Predviđena su tri paralelna programa: likovni, književni i zanatski, a voditelji radionica su profesionalci u ovim oblastima.

"Danas, četrnaest godina nakon otvaranja Starog mosta, u svjetlu kandidature Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture u godini koja je proglašena Evropskom godinom svjetske baštine pod geslom "Gdje prošlost susreće budućnost" želimo se zajedno s našim sugrađanima prisjetiti najljepšeg poslijeratnog događaja u Mostaru i kreirati ljepšu budućnost našega grada", saopćili su organizatori.