Kultura
6

"Theatre de rue": Interaktivni performans studenata na Španskom trgu u Mostaru

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U nedjelju, 19. aprila u 12 sati će na Španskom trgu u Mostaru biti održan ulični performans "Theatre de rue".

Učesnici uličnog teatra su studenti iz Mostara i iz Beograda, čiji je cilj da u Mostaru od 17. do 20. aprila 2015. i u Beogradu u maju 2015. godine približe kulturu građanima, prije svega mladima.

"U okviru projekta 'Theatre de rue' pokušat ćemo ukazati na aktuelne probleme, koji se tiču institucija kulture u lokalnim zajednicama Mostara i Beograda, što je i glavni cilj ovog projekta", poručuju studenti.

Oni podsjećaju kako je Mostar 2014. godinu obilježio štrajkom Narodnog pozorišta, prilikom čega su odgođene sve predstave, repertoara nije bilo, zbog toga nije održan ni mostarski festival "Mostarska liska".

"Performansi će biti interaktivni i pokušat će podsjetiti građane na funkcije institucija kulture, ali i kulture kao takve. Ukazat će na to i da namjerna i slučajna publika (građani/ke) mogu biti konzumenti ali i stvaraoci umjetnosti i kulture, te motivirati ih da se aktivno zalažu za poboljšanje situacije kulture u svojim zajednicama. Pored toga, zajedničkim radom učesnika iz različitih sredina, oni će postati svjesni svojih sličnosti i razlika, kao i potrebe za saradnjom", ističu studenti.

Također, učesnici će sudjelovati u radionicama o scenskom pokretu i tehnikama teatra, te podsjetiti da je kulturi i umjetnosti mjesto svuda i da je to "ono što nas održava u teškim vremenima i čini ljudima".

Nositelj projekta je Udruženje mladih psihologa Mostar. Projekat "Theatre de rue" podržala je Fondacija Schüler Helfen Leben, Studentski centar Mostar i Golden pub.