Donacije Goethe-instituta
0

Tehnička oprema i materijal za Kinoteku BiH

FENA
Kinoteka BiH: Javna ustanova na rubu interesa vlasti
Kinoteka BiH: Javna ustanova na rubu interesa vlasti
Predstavnici Goethe- instituta u BiH uručit će sutra Kinoteci BiH tehničku opremu i potrošni materijal za očuvanje, kontrolu i restauraciju filmova u ovoj instituciji, koji su osigurani u okviru projekta "Sačuvati filmsko naslijeđe - unaprijediti filmsku kulturu".

Riječ je o projektu Goethe-instituta u BiH koji je pokrenut radi podrške Kinoteci BiH, a podržala ga je Savezna Republika Njemačka u okviru Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu u saradnji sa Saveznim arhivom/Filmskim arhivom u Berlinu, saopćeno je iz Goethe-instituta u BiH.

Navodi se da je Kinoteka BiH čuvar historijskih filmskih dokumenata zemlje od međunarodnog ranga i izuzetnog značaja za filmsko stvaralaštvo u Evropi.

U Goethe-institutu podsjećaju da Kinoteka BiH, zbog teške situacije u kojoj se nalazi od "Dejtona", što se odnosi na njen status, povratak filmskog materijala iz država bivše Jugoslavije te posebno pitanja finansijske, tehničke i kadrovske opremljenosti, nije u mogućnosti svoju dužnost adekvatno obavljati kada je u pitanju sakupljanje, očuvanje i stavljanje na raspolaganje filmskog naslijeđa u BiH.

Goethe-institut želi iz kulturno-političkih razloga poboljšati položaj Kinoteke BiH i u tome ima podršku Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke.

To čini kroz niz aktivnosti, kao što su pozivanje eksperata, podrška učešća na stručnom kongresu, prezentacija filmskog blaga Kinoteke BiH (filmski program Sarajevske škole dokumentarnog filma) u Njemačkoj i u BiH, izrada analize o stanju Kinoteke BiH uz prilog o tehničkim pitanjima od Saveznog arhiva/filmskog arhiva iz Berlina s prijedlozima na koji način poboljšati njen položaj, nabavka tehničke opreme po prijedlozima iz analize, te podrška stručnom usavršavanju uposlenika Kinoteke BiH u Saveznom arhivu/filmskom arhivu u Berlinu.

Trenutno se realizuju nabavka tehničke opreme i stručno usavršavanje uposlenika Kinoteke BiH u Saveznom arhivu/filmskom arhivu u Berlinu.

Vrijednost tehničke opreme i potrošnog materijala je oko 7.200 eura, a u paketu su sto za premotavanje rolni, uređaj za mjerenje stepena skupljanja materijala i druga oprema.