Kultura
158

Teen Arena SFF-a: Mladi se druže uz gitaru, pjesmu, filmove, grafite...

Piše: L. Čolak
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Program pod nazivom Teen Arena se Sarajevo Film Festivalu pridružio prije devet godina, čime je generaciji od 13 do 19 godina omogućeno da bude dio najveće regionalne filmske smotre uživajući u filmovima koji obrađuju njima blisku tematiku.

Akcenat ovog programa stavljen je na igrane filmove evropske nezavisne produkcije, koji se takmiče za nagradu Best Teen Film, o kojoj odlučuju mladi žiri i publika. TeenArena nastoji okupiti i mlade autore i glumce, koji se susreću sa publikom kroz posebno organizovane diskusije i brojna druženja.

Teen Arena mladima nudi i brojne popratne sadržaje i priliku za druženja, a jedan od takvih jeste i program koji će se svakog dana održavati ispred multipleksa Cinema City u 17 sati. Programi će uključivati brojne zanimljive sadržaje za mlade ljude, a trajat će dva sata, prije početka projekcije filma za mlade u istom kinu u 19 sati.

Danas su posjetioci Trga djece Sarajeva i prostora ispred kina Cinema City imali priliku prisustvovati muzičkoj radionici, podučavanju gitare i uživati u muzici 12 mladih članova škole gitare "AkaDemija Pink Panter". Ovo je druženje, kao svojevrsni performans za prolaznike, primarno zamišljeno kao poziv mladima da im se pridruže i nauče svirati akorde na gitari.

"Ovo je jedna jako pozitivna stvar i smatram da nam treba više ovakvih okupljanja. U moje vrijeme smo mogli svirati u svakom parku, na svakoj klupi, a danas nam je za to potrebna dozvola. Stoga je ovo odlična prilika da se mladi druže i nešto nauče, a posebno mi je drago što smo ovdje u okviru Sarajevo Film Festivala", kazao je za Klix.ba gitarista i osnivač AkaDemije Almir Hukelić.

U srijedu, 20. augusta, ispred kina Cinema City nastupa break dance plesna grupa Puls, u četvrtak, 21. augusta srednjoškolski bend Motivacija koji svira ex yu rock i stranu muziku, a 22. i 23. augusta, na istoj lokaciji će umjetnici okupljeni oko Beton Festa (festivala 3D umjetnosti) crtati 3D logo Sarajevo Film Festivala i Teen Arene. Također, u okviru programa Teen Arene, danas, 21. i 22. augusta će Teen Arena ugostiti i mlade crtače grafita.

SFF