Kultura
0

Teatarski festival i u Goraždu i Srebrenici

Sarajevo-x.com
Foto: MESS.ba
Foto: MESS.ba
Pored Sarajeva i Zenice, 49. Internacionalni teatarski festival MESS stići će i u Goražde i Srebrenicu sa predstavama iz programa Children MESS (MESS za djecu). “Sapun ima smisla” iz Španije te predstava “Mladi princ i istina” u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i italijanskih trupa Chiaradanza i Stabile Mercadante obradovat će najmlađu publiku u ovim gradovima.

“'Sapun ima smisla' je maštoviti spoj svijeta mašte i stvarnosti, koji se otkriva u vizualnom obliku nevjerovatnih mjehurića sapuna u kojem uživaju jednako odrasli i djeca. Luis Bevia posjeduje unikatni talent za igru i kreaciju svijeta od vode i sapuna. “Upoznat sam sa situacijom u Goraždu i Srebrenici i nadam se da će moja predstava donijeti radost najmlađima, a i da će se dopasti odraslima.“, izjavio je Bevia na današnjoj konferenciji za novinare.

Predstava „Mladi princ i istina“ namijenjena je djeci i omladini uzrasta od 6 do 16 godina, ali će sigurno privući pažnju i mlađe i starije teatarske publike. Takvu komunikativnost omogućava joj njen bajkoviti sadržaj, univerzalna tema (potraga za istinom), sinkretizam žanrova, te njena pojednostavljena, ali istovremeno moderna scenska realizacija.

Gostovanje u Goraždu se i ove godine organizira kroz tradicionalnu saradnju Festivala i Centra za kulturu iz Goražda. „Posebno nam je zadovoljstvo što će se u okviru MESS-a u suradnji sa Cooperazione Italiana, odnosnu u sklopu pilot projekta podrške komunikaciji za društveni i kulturni razvoj u BiH po prvi put organizirati igranje predstava iz Dječijeg programa i u Srebrenici.“, istakao je Nihad Kreševljaković, izvršni producent MESS-a. Također, dodao je da je želja Direkcije MESS-a da svoje aktivnosti u Srebrenici učini sastavnim dijelom ovog festivala, te vjeruje da će se suradnja sa Cooperazione Italiana nastaviti.

Program gostovanja:

Srebrenica 19.oktobra, ponedjeljak – Dom kulture – 12h – Sapun ima smisla 23.oktobra, četvrtak – Dom kulture – 13h – Mladi princ i istina

Goražde 20.oktobra, utorak – Dom kulture – 12h – Sapun ima smisla