Kultura
1

Teatarska sezona u SARTR-u počinje 1. septembra

FENA
Nova teatarska sezona u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) počinje u subotu, 1. septembra predstavom "Bio je lijep i sunčan dan" u režiji Tanje Miletić-Oručević koja je premijerno izvedena 17. maja 2012. na 20. godišnjicu osnivanja SARTR-a.

Predstava je na repertoaru od 20 sati.

U novoj sezoni SARTR ima u planu realizaciju nekoliko novih predstava, tako da do kraja godine počinje rad na predstavi "Tajna džema od malina" baziranoj na istoimenoj knjizi Karima Zaimovića, a u režiji Selme Spahić.

"Ljiljan i pepeo", po tekstu Bernar Anri Levija , režirat će mlada francuska režiserka Djenabah Bakari, a u planu je i realizacija predstave "Bajka" čiji je autor i režiser Pjer Žalica.

Za ovu sezonu, planirana je i suradnja s Festivalom MESS na dječijoj predstavi koju bi režirao Zijah Sokolović.

SARTR će 6. septembra obilježiti 20 godina od premijere prve predstave ovog teatra, predstave "Sklonište" izvedene 6. septembra 1992. u opkoljenom Sarajevu, prikazivanjem dokumentarnog filma "Od Skloništa do Sarajevskog ratnog teatra" autora Sanele Kapetanović i Nihada Kreševljakovića.

Pored novih i starih predstava, SARTR u ovoj sezoni namjerava intenzivirati programe posvećene drugim vidovima umjetnosti, otvarajući, na taj način, svoj prostor za mnoge mlade i afirmisane i neafirmisane umjetnike.

Na repertoaru za mjesec septembar nalazi se devet repriza i dvije premijere bazirane na diplomskim predstavama Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Jedna od njih je "Džepovi puni kamenja" po tekstu Marie Jones, a u kojoj glavne uloge igraju Adi Hrustemović i Igor Skvarica, a koji ujedno potpisuju i režiju ove predstave.

"Odette&Odile" druga je premijera na sceni Sarajevskog ratnog teatra u septembru, a autorsko djelo koreografije i režiju potpisuju glumice ove predstave, Ena Kurtalić i Amila Terzimehić, saopćeno je iz SARTR-a.