MESS-a i Italijanska kooperacija
0

Teatar u Srebrenici u februaru

Sarajevo-x.com
Tokom februara tri teatarske predstave i teatarske radionice održat će se u Srebrenici, kao rezultat nastavka uspješne saradnje Festivala MESS i Italijanske kooperacije, u okviru Pilot projekta podrške komunikaciji za društveni i kulturni razvoj u Bosni i Hercegovini.

"Svjedok" autora Miodraga Trifunova, Ionescova "Ćelava pjevačica" u režiji Ferida Karajice, te McDonaghov "Usamljeni zapad" u režiji Selme Spahić igrat će se u Kulturnom centru u Srebrenici.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare, posebno važan cilj Festivala MESS bio je oživljavanje teatarske scene u drugim bh. gradovima smatrajući kako niti jedan dio naše zemlje ne smije biti zapostavljen kada je u pitanju teatarska umjetnost.

"Osnovna ideja Teatra u Srebrenici jeste da se upoznamo i sprijateljimo. U godini kada Festival MESS obilježava svoj 50. rođendan i Srebrenica postaje mjesto zbivanja festivalskih aktivnosti - mjesto gdje se u duhu Festivala MESS kroz teatar slavi različitost kao najljepša karakteristika Planete na kojoj živimo", istakao je izvršni producent Festivala MESS Nihad Kreševljaković.

Govoreći o pilot-projektu podrške komunikaciji za društveni i kulturni razvoj u Bosni i Hercegovini, direktor Italijanske kooperacije, Silvano Tabbo' objasnio je da je njegov cilj doprinijeti aktivnoj kuturnoj i društvenoj revitalizaciji područja Srebrenice i Bratunca te na indirektan način i ostalih dijelova BiH, putem edukativnih kurseva i podrške kvalitetnim kulturno-društvenim manifestacijama.

"Vjerujemo da je za mlade najvažnije da se ovim projektom kroz kulturu promiče dijalog", naglasio je Tabbo'.

U srijedu, 3. februara 2010. igrat će "Svjedok", 10. februara "Ćelava pjevačica", a 17. februara "Usamljeni zapad".

Sve predstave igraju se u Kulturnom centru Srebrenica od 17 sati.