Pet kratkih predstava
31

"Teatar u kvartu": Kako su izgledale pripreme za otvorenje 4. Pop Art Festivala

L. K.
Četvrto izdanje Pop Art Festivala počinje večeras u 18:00 sati izvedbom pet petnaestominutnih predstava koje su nastale u samo jednom danu. Posjetili smo pripreme koje traju od sinoć ispred Međunarodnog centra za djecu i omladinu na Grbavici.

Pet reditelja jutros je radilo sa pet pisaca koji su imali osam sati da napišu dramu koja traje petnaest minuta. Trenutno su u toku probe, nakon čega slijedi izlazak pred publiku.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Radna atmosfera vlada u svih pet timova. Rediteljica Selma Spahić radi u timu sa spisateljicom Eminom Omerović koja je cijelu noć radila na drami koju danas rediteljica vježba s glumicama Sanjom Burić, Vanjom Đugum Matović i Mirnom Jogunčić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Još nismo vidjeli druge predstave, tako da svi željno iščekujemo da vidimo kako će se sve sklopiti u jednu cjelinu. Drago mi je da se nakon perioda izolacija teatar vraća na jedan neposredan način, te da svi zajedno progovorimo o temama koje nas muče, poput budućnosti društva i zajednice", kazala je Selma Spahić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Prema dramskom tekstu Benjamina Hasića, reditelj Alen Šimić s glumcima Dinom Sarijom, Anjom Drljević i Draženom Pavlovićem trenutno radi na posljednim pripremama pred izlazak na scenu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Dvije stvari u predstavi pokušavamo na šaljiv način propitati činjenicu koliko bi trebalo da kontrolišemo tehnologiju, a još važnija stvar je da se svi zajedno družimo i produciramo zajedničku predstavu", poručio je reditelj Alen Šimić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Publika će večeras moći pogledati i predstave u režiji Dine Mustafića, a po dramskom tesktu Bojane Vidosavljević. U predstavi igraju Alban Ukaj, Maja Izetbegović i Iva Šimić, zatim predstavu po dramskom tekstu Emine Kovačević u režiji Irfana Avdića u kojoj igraju Nadine Micić, Kemal Rizvanović i Saša Krmpotić, te predstavu po tekstu Adnana Lugonića, u režiji Nermina Hamzagića u kojoj igraju Ejla Bavčić, Ermin Bravo i Igor Skvarica.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Više informacija o programu Pop Art Festivala možete naći na Facebook stranici UG Pogon. Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan.

Pop Art Festival finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.