"Čarobna lampa"
9

Teatar sjena u Pozorištu mladih Sarajevo oduševio mališane

Klix.ba
U prepunoj sali Velike scene Pozorišta mladih Sarajevo premijerno je izvedena predstava "Čarobna lampa", prema tekstu i u režiji Cengiza Ozeka. U predstavi igraju: Mario Drmać, Elma Ahmetović i Anita Memović.

Riječ je o modernoj adaptaciji tradicionalnog stila teatra sjena u bosanskoj interpretaciji priče o Karagozu. Moderna tehnologija igre sjena i virtuoznost vještine glumačke ekspresije, te kreativnosti i orginalnosti glavnog glumca Maria Drmaća prevazišla je sva očekivanja publike, a najprije je oduševila djecu kojima je ova internacionlna folklorna priča o duhu iz lampe bila namijenjena. Glumački izazov kojem je Drmać odgovorio brilijantno u rangu je sa svjeski renomiranim izvođenjima i performerima lutkarskih predstava.

"Ovaj veliki projekat edukacije i reanimacije lutkarstva emanirao je pozitivnom energijom, brojnim događajima u pozorištu koji objedinjuju edukaciju, likovne i izvodjačke umjetnosti, postavku naših muzejskih eksponata, a kao finalni rezultat imamo veoma uspješnu predstavu, koja kroz modernu tehnologiju predstavlja tradicionalnu i folklornu priču o duhu iz čarobne lampe, te vraća Karagoza u pozorište i modernizira teatar sjenki. Saradnja sa autorom je bila izuzetno dobra, a upućen nam je i preliminarni poziv za gostovanje u Istanbulu i Mardinu krajem ove godine na festivalima pozorišne i lutkarskeumjetnosti", istakla je Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih.

Lutke za Čarobnu lapmu je u tradicionalnom maniru u Istanbul Karagoz Teatru izradio Cengiz Ozek i poklonio Pozorištu mladih. U sklopu reanimacije lutkarstva i edukacije iz oblasti teatra sjena tokom gostujućeg režiranja u Pozorištu mladih Sarajevo, profesor Ozek je izveo svoju nagrađivanu predstavu te održao predavanje o razvoju teatra sjena i savremenim i tradicionalnim načinima izrade lutki. U saradnji sa Muzejom Sarajevo u Pozorištu mladih postavljena je izložba eksponata bosanske kolekcije lutaka Karagoza Muzeja Sarajevo, stara preko 100 godina, i fotografije iz života i rada sarajevskog mađioničara i glumca Karagoza, Hasiba Ramića.

Pozorište mladih priprema i ilustrovanu knjigu po motivima predstave, kroz koju će se djeca upoznati sa tradicionalnim vrijednostima lutkarstva sjena u bosanskoj adaptaciji popularnih likova Karagoza i Hacivata, te educirati o teatru uz adaptaciju svjetski poznate folklorne priče iz Hiljadu i jedne noći, o duhu iz čarobne svjetiljke.