|

Teatar Kabare Tuzla zbog koronavirusa punoljetstvo proslavlja online festivalom

Teatar Kabare Tuzla zbog koronavirusa punoljetstvo proslavlja online festivalom
14
L. K.
24.3.2020. u 22:52
9
komentara
14

dijeljenja
Teatar Kabare Tuzla zbog koronavirusa punoljetstvo proslavlja online festivalom
Kultura se zbog pandemije koronavirusa preselila na internet, a primjer mnogih pozorišta u BiH ispratit će i Teatar Kabare Tuzla (TKT). Oni će svoje punoljetstvo proslaviti na poseban način - online festivalom ''Punoljetstvo i virtuelnost – protiv panike i straha''.
Dvadesete godine trećeg milenijuma je osamnaest godina od postojanja TKT-festa, regionalnog pozorišnog festivala, i isto toliko godina tuzlanskog Teatra Kabare, koji je i organizator pomenutog Festivala. Obilježavanje punoljetstva na festivalskoj pozornici je trebalo da se dogodi i događa od 27. marta do 2. aprila 2020. godine.

Osam preciziranih i dogovorenih teatarskih događaja u sedam dana dešavanja trebalo je da obilježi punoljetstvo koje je svih tih godina dobrim dijelom bilo na margini dešavanja i egzistiranja društvene zajednice na koju je ovaj Festival upućen.

Nepredviđene društvene okolnosti u državi BiH, regionu, Evropi i svijetu prouzrokovane epidemiološkom situacijom su dovele do uspostavljanja vanrednih okolnosti, što je značilo da se XVIII TKT-fest ne može organizovati u predviđenim terminima sa već isplaniranim sadržajima.

Ipak, taj i takav TKT-fest, osamnaesti po redu, doživjeće svoju realizaciju na festivalskoj sceni u punom kapacitetu vrlo brzo, po prestanku okolnosti koje su dovele do njegovog odgađanja.

Posted by Teatar Kabare Tuzla on Monday, 23 March 2020

Ali, TKT-fest ne bi bio angažiran i provokativan da i u najtežim okolnostima ne pronađe smisao svoga bitisanja. U momentu kada u društvu i državi vlada vanredno stanje sa zabranama održavanja svih javnih okupljanja, kao i period samoizolacije, TKT-fest će se ipak održati kao On-line Festival, u predviđenim danima, kada je i trebalo da se organizuje i na festivalskoj sceni. Ovogodišnji jedinstveni On-line TKT-fest 20-20, će se organizovati pod motom: ''Punoljetstvo i virtuelnost – protiv panike i straha''.

Jer, panika i strah u datim okolnostima mogu mnogo više da naškode pojedincu i društvu, nego sam Corona virus (COVID-19). Da opšta epidemija ne bi pobijedila treba sačuvati prisustvo duha kroz teatarsku umjetnost, a to će pružiti u svom virtuelnom svijetu kazališno dokumentarnih izložbi On-line TKT-fest 2020.

Vjerna TKT-ovska festivalska publika, koja je prinuđena da ostane kući, moći će da na stranici TKT-a i Facebook stranica Teatra Kabare.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...