Kultura
3

Teatar fest u Doboju od 20. do 25. maja

SRNA
Doboj
Doboj
U dobojskom Centru za kulturu i obrazovanje od 20. do 25. maja biće održan 14. teatar fest "Doboj 2012" na kome će učestvovati pozorišta iz Beograda, Zagreba, Tuzle, Banje Luke i Doboja.

Festival će 20. maja u 20.00 sati prigodnom besjedom otvoriti glumica Pozorišta "Zvezdara" iz Beograda Snežana Savić, a nakon toga će glumački amsambl ovog pozorišta izvesti predstavu "Pozovi me radi užitka" Mirjane Bobić-Mojsilović, koja je i reditelj predstave, najavljeno je iz dobojskog Centra za kulturu koji je organizator manifestacije.

Druge festivalske večeri predstaviće se Narodno pozorište iz Tuzle predstavom "Prokleta avlija", rađenom u koprodukciji sa pozorištima iz Virovitice i Užica, prema tekstu Ive Andrića i u režiji Nebojše Bradića, a treće večeri beogradsko pozorište "Slavija" izvešće predstavu "Ne šetaj se gola" Žorža Fejdoa, u režiji Veljka Mićunovića.

Četvrte večeri, 23. maja, na programu je zagrebački Teatar "Rugantino" sa predstavom "Prva žena, druga žena" prema tekstu i u režiji Vladimira Stoisavljevića, a naredne večeri Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke sa predstavom "Odumiranje međeda" Branka Božića, u režiji Aleksandra Pejakovića.

Posljednje festivalske večeri, 25. maja, predstaviće se dobojsko Gradsko pozorište sa predstavom "Prosidba" Antona Pavlovića Čehova, u režiji Slađane Bukejlović, a nakon čega je planirano svečano zatvaranje Festivala i dodjela priznanja i nagrada. Prateće festivalske manifestacije biće koncert hora "Bogoljublje" Sabornog spomen-hrama Rođenja presvete Bogorodice u Doboju i izložba slika, grafika i dizajna dobojskog akademskog slikara Save Petkovića. 

Generalni pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Doboj, a generalni sponzor Hypo Alpe Adria banka iz Banje Luke.