{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Teatar BITEF s predstavom "Maja i ja i Maja" gostuje u Kamernom teatru 55

26.5.2013. u 11:45
8
0
Teatar BITEF s predstavom "Maja i ja i Maja" gostuje u Kamernom teatru 55
8
Teatar BITEF s predstavom "Maja i ja i Maja" gostuje u Kamernom teatru 55
BITEF teatar iz Beograda gostuje u Kamernom teatru 55 28. maja s predstavom "Maja i ja i Maja".
"Maja i ja i Maja" je regionalni pozorišni projekt koji za cilj ima uspostavljanje i preispitivanje obrazaca prekinutih kulturoloških veza kroz razlaganje krize intimističke svesti na tragu slikovnica o Maji, uz koju su odrastale brojne generacije, kao i na tragu romana Sretena Ugričića "Maja i ja i Maja".

Projekat o Maji istražuje post-jugoslovensko naslijeđe i mogućnost kontinuiteta lične memorije uprkos diskontinuitetu socijalnog i političkog ambijenta. Problematizuju se najbolniji toposi ličnih sjećanja u kontekstu kolektivne memorije i realnosti današnjice.

Jugoslovenska verzija karaktera bila je Maja i ta slikovnica je izvršila je veliki utjecaj na mnogobrojne generacije koje su odrastale u bivšoj Jugoslaviji. Ugričićeva knjiga, koja je napisana 1993. godine, fokusira se na raspad Jugoslavije i političke promjene u Evropi, koristeći karaktere Maje i specifičnu atmosferu kao metaforu srećnog djetinjstva nalik bajci koje se privodi kraju na najbrutalniji mogući način. Predstava primjenjuje sličnu proceduru, ali je njen fokus na današnjici. Maja tako postaje ikonička figura sretne prošlosti u lokalnom i globalnom kontekstu. Činjenica da je Maja iz slikovnice porijeklom iz Brisela, koji je prijestolnica EU, bila je podjednako zanimljiva autorima predstave kao i njen lokalni odjek, iz perspektive današnje Evrope kao i današnjeg prostora bivše Jugoslavije.

Suprotno veličini produkcijskog zahvata, sam koncept predstave paradoksalno je intimističke prirode, te bježi od ponavljanja ili ironizacije poznatih parola. Maja i ja i Maja projekat je koji raspravlja/razlaže krizu intimističke svijesti i njenog ideološkog ukalupljivanja. Na tragu svima poznatih slikovnica o Maji, autori uspostavljaju moduse traganja za intimizmom sjećanja, njihovom poroznošću i potrebom da se intimne priče povežu u sisteme pozorišnog dijeljenja trenutka i definisanja zajednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: