Predstavljen Takmičarski program
5

FOTO / Tataragić: Istinska proslava zrelosti regionalnog filma

Piše: A. Dž.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U okviru Takmičarskog programa - igrani film Sarajevo Film Festivala ove godine će se za prestižnu nagradu Srce Sarajeva takmičiti devet filmova iz regije, čiji su autori stasali manje-više zajedno sa SFF-om, rečeno je na konferenciji za novinare u sarajevskom kinu Meeting Point, na kojoj su predstavljeni naslovi ovogodišnjeg Takmičarskog programa za igrani i kratki film te programa U fokusu.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Na 10. godišnjicu Takmičarskog programa, koji je u potpunosti posvećen kinematografiji i talentima Jugoistočne Evrope, SFF donosi raznoliku selekciju filmova, koje je snimila generacija već afirmiranih reditelja, kao i debitanata na koje treba obratiti pažnju.

"U ovogodišnjoj selekciji su četiri filma koja su režirale žene, što pokazuje u kojoj se mjeri regionalna kinematografija promijenila u odnosu na period prije deset godina, kada je to uistinu bilo nemoguće. Sa četiri debitantska filma i četiri filma koja su režirale žene, ovo je istinska proslava zrelosti regionalnog filma", kazala je selektorica Elma Tataragić.

Takmičarski program - igrani film otvorit će film bh. rediteljice Aide Begić "Djeca", koji će ujedno označiti i početak 18. Sarajevo Film Festivala.

Podsjetimo, film "Djeca" je svjetsku premijeru imao na nedavno okončanom Filmskom Festivalu u Kanu, gdje je nagrađen Specijalnom nagradom žirija u programu Izvjestan pogled. Ostvarenje u kojem glume izvrsni debitanti predvođeni Marijom Pikić, snažna je priča o siročadi koja žive u grubom, brutalnom i tranzicijskom Sarajevu.

"Iz Turske nam dolazi 'Glas moga oca' Orhana Eskikoyja i Zeynela Dogana, film koji govori o položaju Kurda u Turskoj. Tu je zatim još jedan autor iz Turske Emin Alper, koji učestvuje sa svojim debitantskim filmom 'Iza brda'. Rumunski reditelj Radu Jude se vraća u Sarajevo sa svojim drugim filmom 'Svi iz naše porodice', tragikomičnom pričom o čovjeku koji je doveden na rub živaca, kada ga bivša žena spriječi da ode na ranije dogovoreni odmor sa kćerkom. Iz Austrije nam dolazi Ruth Mader, koja u filmu 'Šta je ljubav' postavlja pitanje šta je sreća i smisao života te mogu li se podudarati", kazala je Tataragić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Povratnica na Sarajevo Film Festival je i makedonska rediteljica Teona Mitevska, čije je ostvarenje "Žena koja je obrisala suze" također u konkurenciji za Srce Sarajeva. Osim nje, tu je i autorica iz Turske Belmin Soylemez, koja u svom debitantskom ostvarenju "Sadašnje vrijeme" priča priču o usamljenosti i o potrebi mladih ljudi da odu iz svojih zemalja.

"Iz Srbije nam dolazi film "Ustanička ulica" debitanta Miroslava Terzića. To je jedini žanrovski film ovogodišnje selekcije, politički triler o mladom čovjeku, koji otkriva ratne zločince i korupciju u današnjoj Srbiji. I za kraj, u okviru ovogodišnjeg Takmičarskog programa - igrani film svjetsku premijeru imat će film "Na granici" austrijskog reditelja Floriana Flickra, koji ispituje odnose u bizarnom i opasnom ljubavnom trokutu", ispričala je selektorica Sarajevo Film Festivala.

Uprkos recesiji, koja je zahvatila sve zemlje, prisutan je porast u produkciji filma što iliustruje podatak da je ove godine bilo 20 posto više prijavljenih filmova u odnosu na prethodne godine.

U okviru Takmičarskog programa - kratki film publika će vidjeti 10 ostvarenja. S obzirom na to da je Direkcija SFF-a dobila rekordan broj prijava (300 naslova) konkurencija je, prema riječima Elme Tataragić, oštra i žestoka. Pečat ovogodišnjoj selekciji dali su mladi autori, koji su na početku svoje karijere.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
"Važno je istaknuti da se ti autori, svojim specifičnim pristupom i načinom, bave nevoljama i patnjama svoje generacije, u kompliciranom i brzom svijetu ljubavi, mržnje, virtualne stvarnosti, seksa, nasilja i usamljenosti. Većina filmova se bavi potragom za identitetom u svijetu koji nudi raznolike mogućnosti, ali je i prepun lažnih vrijednosti i nemorala", istaknula je Tataragić.

Kao i u Takmičarskom programu igranog filma, i u ovom programu četiri filma su režirale mlade žene iz regije. To su filmovi "Momci, gdje ste" Jelene Gavrilović iz Srbije, "Prva dama Dubrave" Barbare Vekarić iz Hrvatske, "Jedna pjesma" Cataline Moline iz Austrije i "Povratak" kosovske režiserke Blerte Zeqiri.

Osim njih, u konkurenciji Takmičarskog programa - kratki film su i: "Sve to" crnogorskog reditelja Branislava Milatovića, "Parafinski princ" Bugarina Pavela Vesnakova, "Horizont" Paula Negoescua i "Tata je zakon" Radua Potcoava, autora iz Rumunije, 180/100 Nándora Lönicza i Balinta Nagyja iz Mađarske te, posebno ironičan, animirani film "Sotonin sin" Marka Dješka iz Hrvatske.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je i rogram U fokusu, koji je, kako je kazala Tataragić, dobra refleksija dešavanja u regiji, ali i u svjetskoj kinematografiji. Program donosi zrelost te određeni broj debitantskih i kultnih autora. Regija je, ističe Tataragić, postala raznolika.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U fokusu 18. SFF-a donosi šest ostvarenja: "Alpe" Yorgosa Lauthinosa, "Iza brda" Christiana Mungiua, "Klip" Maje Miloš, "Ljubav" Micahela Hanekea, omnibus "Mađarska 2011" i "Samo vjetar" Bence Fliegauf. Projekcijom filma "Ljetna zadaća" SFF će odati počast tragično preminulom turskom reditelju Seyfiju Teomanu.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra podsjetio je da se Festival 18 godina uspješno razvijao te uspio zadržati poziciju glavnog regionalnog Festivala što je veliki izazov i obaveza.

"Značajnije za nas je što imamo ulogu generatora razvoja čitave regionalne filmske scene te generatora otkrivanja, podrške i promocije mladih autora iz ovog dijela svijeta", naglasio je Purivatra.