{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tanzelarija: Večer savremenog plesa u SARTR-u

19.3.2013. u 14:54
2
0
Tanzelarija: Večer savremenog plesa u SARTR-u
2
Tanzelarija: Večer savremenog plesa u SARTR-u
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra, a u sklopu festivala Sarajevska Zima 19. marta 2013. s početkom u 20 sati premijerno će biti izvedena tri komada savremenog plesa u organizaciji Tanzelarije, organizacije za promociju savremenog plesa u BiH.
Cjelovečernji program će publiku provesti kroz foaje do same scene kroz interesantne kombinacije tijela, pokreta, zvuka i slike.

"Preko neponovljivosti trenutka i improviziranog pokreta gdje se svaki trenutak manifestira iz samog sebe, dragocjen je u svojoj jedinstvenosti i razotkriva granice manifestovane ovdje i sada u prvom performansu 'Walk in', prelazimo na 'outisin/inisout’, predstavu koja govori o (ne)određenosti tijela i duha, te slobodi lutanja po liniji njihova razgraničenja, prelazeći iz nadrealnog u realno, iz unutarnjeg u vanjski svijet i obrnuto. Kroz pokret će se prenijeti ogoljeno stanje duha u relaciji sa tijelom, misli i riječi, simbolom i akcijom, intimom i vanjskom prezentacijom pokazujući shizofrenu slojevitost unaprijed (geografski, kulturološki) određenog bića koje traga za samim sobom. Koncept i izvedbu ‘Walk in’ potpisuje Lejla Muhić, dok je autor koregorafije, te izvođač ‘outisin/inisout’ Elma Selman. Koreografiju trećeg performansa ‘Helix Felix’ potpisuje Michelle Aždajić, u izvedbi Lee Jerlagić i Victorie Bartz. ‘Helix Felix’ je kompilacija reakcija u pokretu savremenog plesa na evocirane misli koje su se pojavile gledajući skok kojim je Austrijanac Felix Baumgartner 14. oktobra 2012. oborio svjetski rekord za najviši supersonični slobodni pad. Plesački duo, zvukovi iz svemira i sa zemlje, te videoprojekcije zemlje iz stratosfere kreiraju performativni prostor koji poziva na razmišljanje", stoji u najavi.

Ovom večeri savremenog plesa, Tanzelarija nastavlja rad i na promociji i razvoju savremenog plesa u Bosni i Hercegovini, te najavljuje intenzivniju domaću produkciju iz ove oblasti umjetničkog izražaja. Iako međunarodni teatarski festivali koji se održavaju u BiH sve više programiraju predstave savremenog plesa, BiH je i dalje jako izolovana od kretanja i razvoja međunarodne plesne scene. Do 2011. godine jedina profesionalna plesna kompanija u BiH je bio baletni ansambl Narodnog pozorišta u Sarajevu, a jedina plesna edukacija je bila dostupna u nekoliko osnovnih i srednjih baletnih škola. Plesne škole nude časove društvenih, latino-američkih plesova, folklornih plesova, te show dance, dok je savremeni ples skoro u potpunosti nepoznat.

Tanzelarija svojim aktivnostima želi doprinijeti premoštavanju ovog neodstatka tako što će učiniti savremeni ples dostupnim svim zainteresovanim ljudima u BiH, te stvarajući veze između međunarodne plesne scene i BiH. Naše aktivnosti kreiraju partnerstva koja doprinose uključivanju BiH u regionalne i evropske plesne scene, te čine polaznu tačku za buduće razmjene i saradnje doprinoseći širenju bosanske kulturne i umjetničke scene, te okončavajući njenu izolaciju na polju plesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: