Kultura
0

Tanoviću nagrada publike za film "Cirkus Columbia"

FENA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Nakon dodjele oficijelnih nagrada ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF) u ponoć su u Caffee Meeting Pointu proglašeni pobjednici Festivala po ocjeni publike.

Prema glasanju publike ova titula pripala je igranom filmu 'Cirkus Columbia' bh. reditelja Danisa Tanovića (prosječna ocjena 4,81) i dokumentarnom filmu 'Okrivljen' reditelja Roberta Hernándeza i Geoffreyja Smitha (prosječna ocjena 4,82).

Za nagadu publike ravnopravno se takmičio 201 film.

Kad je riječ o glavnoj nagradi SFF-a Srce Sarajeva ona je ove godine pripala filmu koji dolazi iz Srbije "Tilva Roš" u režiji Nikole Ležaića. Nagrada za glumca pripala je Marku Todoroviću, naturiščiku iz prvonagrađenog filma.

Specijalna nagrada žirija - Nagrada Agnes B., pripala je mađarskom filmu "Nježni sin-Projekat Frankenstein" u režiji Kornela Munductoua.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu pripalo je rumunskoj glumici Mireli Oprisor za ulogu u filmu "Utorak nakon Božića" reditelja Radu Munteana.

U kategoriji Takmičarskog programa za kratki film Srce Sarajeva za najbolji film pripalo je filmu iz Hrvatske "Žuti mjesec" u režiji Zvonimira Jurića.

U kategoriji Takmičarskog programa dokumentarnog filma nagrada Srce Sarajeva pripala je filmu "Švelje" u režiji Biljane Garvanileve.

Nagrada za promovisanje ljudskih prava pripala je filmu "Mila traži Senidu" (Hrvatska) u režiji Roberta Tomića Zubera.