Kultura
143

Tanovićevi "Berači željeza" bh. kandidat za nominaciju za Oscara

Klix.ba
Film "Epizoda u životu berača željeza", reditelja Danisa Tanovića, je ovogodišnji kandidat BiH za nominaciju za prestižnu nagradu Američke filmske akademije, Oscar, saopćeno je uz Udruženja filmskih radnika BiH.

Film je uspješno prikazan na ovogodišnjem Berlin Film Festivalu u glavnoj selekciji te je osvojio Srebrenog medvjeda za najbolji film i Srebrenog medvjeda za najboljeg glumca, koji je otišao u ruke glavnog protagoniste Nazifa Mujića.

Nakon toga, film je prikazan na brojnim festivalima, a otvorio je i ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Film je producirala bh. produkcija SCCA/Pro.ba na čelu sa producenticom Amrom Bakšić Čamo, te A.S.A.P. iz Francuske sa producentom Čedomirom Kolarom.

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila  Američka akademija, bili su: reditelj Nedžad Begović, producent Adnan Ćuhara, direktor fotografije Almir Đikoli, producent Alen Drljević, scenograf Vedran Hrustanović, montažer Zijad Mehić, rediteljica Ines Tanović, producent Samir Smajić i scenaristica Elma Tataragić.

Mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali su producenti sa bh. dugometražnim filmovima, koji su distribuirani u periodu od 1. oktobra 2012. do 1. oktobra 2013. godine u kinima Bosne i Hercegovine, najmanje 7 dana zaredom, te imaju DCP ili 35mm kopije filmova. Odabrani film bio je ujedno i jedini bh. film koji je ispunjavao uslove Akademije.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 13 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika BiH 2001. godine, film "Ničija zemlja", Danisa Tanovića, i nominiran, a u martu 2002. godine i nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.