Recenzije uglednih medija
134

VIDEO / Tanovićev film je autentični portret ustajalog siromaštva

Klix.ba
Senada Alimanović, Danis Tanović i Nazif Mujić u Berlinu (Foto: Arhiv/AFP)
Senada Alimanović, Danis Tanović i Nazif Mujić u Berlinu (Foto: Arhiv/AFP)
Novi film bh. oskarovca Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" jučer je imao svjetsku premijeru na jednom od najprestižnijih filmskih festivala na svijetu - Berlinaleu.

Variety piše da je Tanovićev film dirljiva socijalno-realistična drama koja nudi skroman uvid u svakodnevne bitke siromašne romske porodice. Tanović donosi šokantne primjere diskriminacije angažirajući ljude koji su je iskusili na svojoj koži.

Bh. reditelj se ovim filmom vraća svojim korijenima stvaraoca dokumentarnih ostvarenja. Iako je potcijenjen kao arthouse dostignuće, film će sigurno imati svoje mjesto na festivalima i događajima koji promoviraju ljudska prava.

Porodica Mujić, otac Nazif, majka Senada Alimanović i njihove kćerke Sandra i Šemsa žive u Poljicama u Tuzlanskom kantonu, daleko od pogodnosti grada. Nazif zarađuje sakupljajući staro željezo, a Senada i njene kćeri rade poslove u kući.

Iako je Nazif za vrijeme rata u BiH bio borac, nije dobio nikakvu penziju, dječiji dodatak ili zdravstveno osiguranje. Kada Senada doživi pobačaj, bolnica odbija da uradi abortus dok Nazif ne plati 980 KM, što je za jednog skupljača željeza nedostižno. Dok je Senadin život u opasnosti, Nazif na sve načine pokušava svojoj partnerici omogućiti operaciju.

Prema pisanjima novinara, Tanović je o njihovoj priči saznao iz novina 2011. godine. Zgrožen i ljut, odlučio je rekonstruirati događaj.

Glavna tema filma je nedostatak saosjećanja za siromašne i socijalno ugrožene u modernom bosanskom društvu, što je u potpunoj suprotnosti s osjećajem zajedništva koji je bio prisutan tokom ratnih godina, piše Variety.

Likovi u filmu su prikazani dostojanstveno, a film odolijeva klišeima divlje romske muzike, haotičnog plesa i slikovitih cjelonoćnih sjedeljki pored vatre. Više od svega, gledatelji doživljavaju zemaljsko postojanje protagonista i njihovu humanost.

Variety navodi da je film snimljen za devet dana uz budžet od 23.000 dolara.

Hollywood Reporter piše da je "Epizoda u životu berača željeza" intimna studija slučaja siromaštva i rasizma na marginama moderne Evrope i neće je biti lako prodati publici.

Iako film nije lako gledati i nedostaje mu kontekst konvencionalnog dokumentarca, koji bi ga učinio dostupnijim gledateljima izvan Balkana, "Epizoda u životu berača željeza" je univerzalna ljudska priča, mračna i snažna porodična drama sa porukom žestokog političkog protesta.

"Iako imaju puno razloga da dignu svoj glas svoj glas i 'prevrnu sto', poput mnogo drugih u sličnoj situaciji, talasanje za njih nije opcija. Ne očekujte velike riječi na kraju, samo sugestiju da se ništa neće promijeniti i da, kada se sljedeći put nešto slično dogodi, može biti samo gore. No, niko ne smatra da je potrebno nešto učiniti po tom pitanju. Tanović slika opustošeni, ali nažalost autentični portret ustajalog siromaštva u kojem ljudi ni ne razmatraju mogućnost protesta, radije vegetiraju iz dana u dan", navodi Screen International.