Kultura
807

Tanović: Potajno sam se nadao nagradi, ako Trump pobijedi Meryl Streep se seli u Sarajevo

Klix.ba
Danis Tanović (Foto: Klix.ba)
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nakon što je sletio na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, Danis Tanović je otkrio pojedinosti i finese sa dodjele nagrada na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu.

"Potajno sam se nadao da ću osvojiti nagradu, ali do posljednjeg trenutka nisam znao da će se kipić naći mojim rukama. Malo prije nego će proglasiti pobjednika kazali su mi da ne napuštam prostorije i da ću možda baš ja osvojiti tu nagradu, a tako se i ispostavilo", rekao je Tanović okupljenim građanima i novinarima na sarajevskom aerodromu.

On je dodao kako se ne bavi pitanjima kakvi filmovi dobijaju nagrade, nego isključivo poslom snimanja filmova čije su nagrade pokazatelj da radi nešto kvalitetno.

Njegovim filmom su oduševljeni mnogi učesnici festivala, a među njima je američka glumica Meryl Streep. Ona je Tanoviću rekla kako b voljela nastupiti u nekom od njegovih sljedećih filmova, a kroz šalu je spomenula da će se preseliti u Sarajevo ako na predsjedničkim izborima u SAD-u pobijedi Donald Trump.

Tanović je kazao kako se federalna ministrica kulture Zora Dujmović uopće ne ističe u javnosti, da samo posjećuje bh. planine i da ne ulaže o u bosankohercegovačku kulturu.

"Volio bih da se HDZ i SDA dogovore i kažu da im nije stalo do kulture pa da svi znamo na čemu smo i da jurišamo, a ne ovako“, zaključio je Tanović.

Podsjećamo, bh. oskarovac je na 66. izdanju Berlinalea osvojio Srebrnog medvjeda - specijalnu nagradnu žirija za svoje posljednje djelo "Smrt u Sarajevu".