Wroclaw i Mostar
149

Tanja Miletić-Oručević režira u Wroclawskom teatru u Poljskoj

FENA
Tanja Miletić-Oručević
Tanja Miletić-Oručević
Bosanskohercegovačka rediteljica Tanja Miletić-Oručević boravi u Wroclawu gdje u Savremenom teatru (Teatr Wspolczesny) režira predstavu "Szaberplac, moja ljubav“, čija je premijera predviđena 29. septembra, a specijalno za ovu izvedbu nastao je tekst vroclavskog dramskog pisca mlađe generacije Szymona Bogacza.

Ova saradnja je uspostavljena na inicijativu direktora Teatra Mareka Fiedora, koji rediteljicu poznaje još iz perioda kad joj je bio nastavnik na pozorišnoj akademiji u Krakowu. Nakon izvjesnog vremena traženja teksta zanimljivog objema stranama, odlučili su se za nastanak originalnog projekta na dokumentarnim i historijskim motivima iz Wroclawa s kraja II svjetskog rata, te BiH krajem rata 90-ih godina.

"Szaberplac je historijski pojam značajan za Wroclaw, koji je teško prevesti na naš jezik. U poljskom jeziku postoji posebna riječ - szaber koja označava krađe i preuzimanje napuštene imovine u ratu i drugim katastrofama. U gradu Wroclawu, koji je do 1945. bio njemački, a onda je preživio ogromne etničke čistke i doseljavanje stanovništva iz istočnih dijelova zemlje, ovo otimanje i preuzimanje imovine bila je svakodnevna praksa. Tako je nastao szaberplac, ogromna pijaca na kojoj su ljudi trampili svoje i tuđe predmete, neophodne za teški poslijeratni život", pojašnjava u razgovoru za Fenu Tanja Miletić-Oručević.

Predstava se, ističe, zasniva na dokumentima i memoarima iz Wroclawa 1945., ali uključuje i asocijativne tokove događaja i anegdota iz zadnjeg rata u BiH i Mostaru, "priče o krađama i oduzimanju imovine koje su nama, nažalost, bliske iz vlastitog iskustva".

"Vremena i prostori u ovom tekstu se miješaju, a univerzalno čovjekovo lice, gramzivo i zabrinuto, izviruje iz različitih uglova", kaže Miletić-Oručević.

Također, još neke teme koje tretira komad su izbjeglištvo, "višak historije“ te vječna moć pripovijedanja.

U predstavi nastupa osmočlani ansambl WTW, autorica scenografije i kostima je vroclavska likovna umjetnica Maryna Wyszomirska, a autor muzike je vojvođanski kompozitor Mezei Szillard.

Zanimljiv je podatak da su karte za premijernu izvedbu i reprizno izvođenje sljedećeg dana već gotovo rasprodate. Time se još jednom potvrđuje kako je poljska publika zainteresirana za novo dramsko stvaralaštvo, te živu i aktuelnu tematiku na sceni.