Uspješna rediteljica
29

Tanja Miletić - Oručević: Pozorište gledaoca može potresti nepravdom i zločinom

Piše: E. Lj.
Tanja Miletić - Oručević (Foto: D. S./Klix.ba)
Tanja Miletić - Oručević (Foto: D. S./Klix.ba)
U Narodnom pozorištu Sarajevo uveliko traju probe za predstavu "Gazi Husrev-beže ili bukagije" koju režira Tanja Miletić - Oručević, a koja će premijerno biti izvedena 27. oktobra. Tim povodom s Tanjom smo razgovarali o radu na ovoj predstavi, ali i aktivizmu po kojem je poznata.

Tekst drame "Gazi Husrev-beže ili bukagije" Džemaludina Latića adaptirao je Hasan Džafić koji potpisuje i dramaturgiju predstave.

"Tekst je izbor uprave Narodnog pozorišta Sarajevo, a budući da sam prije nekoliko godina u BNP Zenica uspješno režirala predstavu 'Srebrenički inferno' po tekstu istog autora, uprava je imala ideju da angažira upravo mene. Iako ovo nije vrsta dramskog teksta kakvima se ja obično bavim, odlučila sam se okušati", rekla je Tanja.

Kaže nam da je, s obzirom na to da autora zanima univerzalna priroda ljudskih karaktera i njihovih odnosa u društvu, ovaj tekst inspirisan nekim historijskim likovima i događajima. Pripreme na ovaj predstavi ulaze u završnu fazu, a prema Tanjinim riječima sve ide prema planu.

"Proces rada je veoma lijep. Saradnja s velikim ansamblom u kojem osim članova Drame Narodnog pozorišta ima i nekoliko gostiju vrlo je prijatna. Autorski tim sastoji se od dokazanih profesionalaca - Hasan Džafić je autor adaptacije, Sabina Trnka scenografije, Lejla Hodžić kostima i Atilla Aksoj muzike. U skladu sa svim tim, očekujem kvalitetnu predstavu i nadam se njenom dugom scenskom životu", rekla je.

Tanja Miletić - Oručević (Foto: D. S./Klix.ba)
Tanja Miletić - Oručević (Foto: D. S./Klix.ba)

Tanja Miletić - Oručević je doktorica teatrologije, pedagogica u oblasti dramske umjetnosti, prevoditeljica s poljskog i engleskog jezika i jedna od najznačajnijih rediteljica u regionu. Osim toga, poznata je po aktivizmu i borbi za ljudska prava, naročito prava žena, a kaže nam iskreno da ipak značajnijih promjena nema.

"Ne vidim onoliko značajne promjene u društvu koliko znam da, naprimjer, u ovoj zemlji ima sjajnih žena koje se bore. Srećom, bar neke su na posljednjim izborima dobile mjesto u zakonodavnoj vlasti i vjerujem da će i dalje biti glasne i uporne", rekla je.

Pitali smo je koliko joj pozorište pomaže u kreiranju tih promjena.

"Pozorište je forum, agora. Ima vrlo snažne instrumente kojima se gledalac može ne samo potresti nepravdom i zločinom, nego i svjesno, u sebi, protiv njih pobuniti", istakla je.

Ističe da je svaki pozorišni čin društveni angažman, samim tim što je društveni događaj.

"Angažman je i odluka da se gledalac samo zabavi, smijehom i pjesmom naprimjer, mada angažman u pravcu održavanja društvenog mira i statusa quo", rekla je.

U narednom periodu najviše će se baviti aplikacijom za Evropsku prijestolnicu kulture koju je Grad Mostar predao u namjeri da mu za 2024. godine bude dodijeljena ta laskava titula.

"Ukoliko uspijemo bit će to veliki uspjeh, ali smo već napravili mnogo time što se u pripremi ovog projekta angažirala i integrirala cjelokupna kulturna scena grada Mostara", rekla je Tanja Miletić - Oručević na kraju razgovora za Klix.ba.