Kultura
0

Tango na listi UNESCO-a

SRNA
Ples tango uvršten je danas na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

"UNESCO je na sastanku u Abu Dabiju odlučio da tango uvrsti među nematerijalna kulturna dobra", saopštio je neimenovani diplomatski izvor.

"UNESCO u objašnjenju ove odluke navodi da je tango, izvođen najprije u tradicionalnim plesnim salama u Buenos Airesu i Montevideu, postao popularan u cijelom svijetu, šireći duh zajedništva.

Tradicionalni argentinski i urugvajski tango, danas poznat u cijelom svijetu, rođen je u gradovima Buenos Airesu i Montevideo. Međutim, o tačnom porijeklu plesa  još raspravlja. Prema nekim izvorima, ples vuče korijene iz Španije ili Maroka. 

Tango, koje je na početku bio ples siromašnih, vremenom je postao popularan  i u višim slojevima društva.  

Priča o tangu započinje sa argentinskim gaučosima, koji su odlazili u pune noćne klubove i molili lokalne djevojke za ples. 

Budući da se nisu tuširali, djevojke su kružile oko njih zabacujući glave unazad. Kako su gaučosi stalno jahali, pri čemu su koljena u savijenom položaju, taj položaj nogu su prenijeli i na ples.
  Zbog svog erotičnog karaktera tango je bio godinama zabranjen. Ovaj ples    počeo je osvajati Evropu 1907. godine, a prvi ga je preuzeo Pariz. U Americi ga je popularizovao Rudolf Valentino.