Pripravnica u pozorištu
372

Tamara Miličević-Stilić sa sedam godina zavoljela glumu, a sada glumi u "Sakatom Billyju"

E. M.
Tamara Miličević-Stilić (Foto: E. M./Klix.ba)
Tamara Miličević-Stilić (Foto: E. M./Klix.ba)
Mlada glumica Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici Tamara Miličević-Stilić s premijerom predstave Sakati Billy imala je svoj prvijenac kao pripravnica na velikoj sceni, a u svijet glume je ušla sa sedam godina.

Dvadesettrogodišnja Zeničanka Tamara Miličević-Stilić rođena je u Zenici, a od 2005. godine je članica Dječije omladinske lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici i sve to je trajalo do njenog polaska na fakultet.

Diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, a od oktobra prošle godine pripravnica je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

"U svijet glume sam ušla kada sam imala sedam godina. Mama me odvela na jednu dječiju predstavu zbog koje sam izrazila želju da i ja budem dio toga. Od tada do danas, gluma je jedna od primarnih stvari u mom životu. Zašto i kako, to se jako teško opisuje riječima. Ljubav prema glumi s vremenom počne ići 'rame uz rame' sa nekim jako bliskim ljudima iz vašeg života", kaže Miličević-Stilić.

Što se tiče amaterskog bavljenja glumom učestvovala je u više od 10 predstava DOLS-a, a vrijeme provedeno u pozorištu utjecalo je na njeno bezbjednije i ljepše odrastanje.

Tamara Miličević-Stilić i Nusmir Muharemović u predstavi Sakati Billy (Foto: E. M./Klix.ba)
Tamara Miličević-Stilić i Nusmir Muharemović u predstavi Sakati Billy (Foto: E. M./Klix.ba)

"Profesionalne predstave sam počela raditi od treće godine studiranja. Prvo što sam radila bila je duodrama 'Hannah i Hanna' u režiji Miroljuba Mijatovića, a poslije sam radila još dvije predstave u Zenici i tri u Tuzli. U tih šest predstava imala sam sreću da surađujem sa ražiserima širom Balkana, kao što su Gradimir Gojer, Nina Nikolić, Nina Kleflin, Goran Damjanac i Predrag Štrbac", dodaje naša sagovornica.

U Tuzli je diplomirala u klasi Jasmine Čelebić-Tanović, a ističe da je imala sjajnog šefa klase i profesore od kojih je mnogo naučila. Na glumački i edukativni razvoj ove mlade glumice najviše su utjecali Vlado Kerošević, profesor glume i govora te Irfan Kasumović, asistent glume.

"Osim akademije, imala sam zadovoljstvo da dijelim scenu sa odličnim glumcima tuzlanskog amsambla i vrlo rado se vraćam u to pozorište", pojašnjava mlada glumica.

Predstava Sakati Billy je njena prva premijera od kada radi kao pripravnica u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. S odličnom glumačkom postavom Miličević-Stilić je bila "rame uz rame", a i nakon repriznih izvedbi predstava je nagrađivana velikim aplauzom.

Tamara Miličević-Stilić i Nusmir Muharemović u predstavi Sakati Billy
Tamara Miličević-Stilić i Nusmir Muharemović u predstavi Sakati Billy

"Predstavu je režirao Predrag Štrbac i čast mi je bila raditi s njim i sa ovom glumačkom postavom. Osjećala sam se prihvaćeno od samog početka rada na predstavi, a u ovom procesu sam mnogo naučila i uvijek će mi biti u lijepom sjećanju", kaže Miličević-Stilić koja u predstavi igra Helen Mekormik, mladu djevojku punu dječijih hirova i pogrešnih stavova.

Iako na prvu može djelovati kao negativan lik, ona zapravo uopšte nije zlonamjerna, samo ne zna usmjeriti svoja osjećanja i stavove.

"Bilo je više nego zanimljivo raditi na ovom liku. Igrati ono u čemu smo slične je bilo inspirativno, a iz onog u čemu smo različite sam mnogo naučila. Zahvalna sam što sam dio ove priče i nadam se da će nam predstava dugo živjeti", zaključila je naša sagovornica koja još uvijek nema konkretne planove za budućnost.