Kultura
13

Talijanski slikar Atillio Melata Mostaru darovao zbirku od 24 slike

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Likovnom izložbom pod nazivom "Sjedinjeni u umjetnosti", koja je otvorena sinoć u Mostaru otvorena u galeriji Centra za kulturu, autor talijanski slikar Atillio Melato je u spomen na svoga oca koji mu je prenio ljubav prema Mostaru u trajno vlasništvo poklonio gradu na Neretvi 24 autorska djela.

Pun emocija, autor izložbe Atillio Melato se zahvalio građanima Mostara i samom Mostaru što je dobio priliku postati i sam dijelom grada koji za njega ima veliki značaj.

"S velikim zadovoljstvom i s uspomenom na svoga oca koji je ovdje proveo teške, ali duhovno bogate ratne godine, ja sam sretan što Mostaru i ovim građanima mogu pokloniti ove slike i biti dijelom ovoga grada", kazao autor Melato. Izrazio je nadu kako je ovo samo prvi korak u trajnom prijateljstvu između njega, rodnog mu grada Agna kod Padove i Mostara.

Da je prijateljska ruka rado prihvaćena pokazao je mostarski načelnik Odjela za društvene djelatnosti Božo Ćorić, koji se u ime Grada Mostara i svih građana Malatu zahvalio na bogatoj zbirci od 24 slike te mu uručio zahvalnicu i monografiju Mostara.

Ovakvi projekti, kako je kazao Ćorić, u ovome vremenu su itekako potrebni, jer stvaralačka inspiracija koja se osjetila, kako je naglasio, bez dvojbe je poticaj suradnji grada Mostara i grada Agne.

Izložba simboličnog naziva "Sjedinjeni u umjetnosti", u Mostar je večeras pokazala da umjetnost progovara na poseban način i da za nju nema jezičnih ni geografskih barijera.

Želju za kulturnom suradnjom iskazao je i gradonačelnik općine Agna kod Padove, Gianluca Piva, koji je podržao organizaciju ove izložbe, te u znak podrške i prijateljstva došao u Mostar sa gradskim vijećnicima.

Ovaj vid povezivanja kroz umjetnost značajnim je ocijenio i mostarski umjetnik Florijan Mićković koji je otvorio izložbu, kao i Silvio Nardo iz mjesta Montegrotto Terme, koji je inače počasni građanin Mostara.