Narodno pozorište
4

Talijani pred publikom MESS-a s predstavom "Macbettu" reditelja Alessandra Serre

FENA
Publici 58. internacionalnog teatarskog festivala MESS sinoć se u Narodnom pozorištu Sarajevo predstavio ansambl talijanske pozorišne grupe Teatropersona s komadom "Macbettu" u režiji Alessandra Serre, utemeljitelja i direktora te grupe, a riječ je o Shakespearovom "Magbetu" koji se izvodi na sardinijskom jeziku.

Predstava donosi klasičnu priču o borbi za kraljevsko prijestolje, intrigama i spletkama, ubistvima i mračnim planovima, želji za vlašću i osvetom, plemstvu sa dvora i slugama, a sve to "začinjeno" izvrsnom scenografijom i svjetlom koje je u pojedinim segmentima presudno za doživljaj scene. Komad je protkan i humorom, razmekšavajući time tamnu stranu priče, a publika u punom Narodnom pozorištu glumce je pet puta vraćala na bis te njihovu izvedbu stojeći nagradila višeminutnim aplauzom.

Ideja ovakve postave "Magbeta" nastala je na osnovu Serrinog fotografskog angažmana kada je pratio karnevale u regiji Barbagia u Sardiniji. Performans se izvodi u skladu sa čistom elizabetanskom tradicijom i u cjelosti muškom glumačkom postavom.

Produkciju potpisuje Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona Italija, dok su uloge ostvarili Leonardo Capuano, Giovanni Carroni, Felice Montervino, Andrea Bartolomeo, Fulvio Accogli, Stefano Mereu, Maurizio Giordo i Andrea Carroni.