Oduševila ga kultura
36

Talijan Sarajevu poklonio baletnu predstavu "Mare nostrum"

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Baletna predstava "Mare nostrum" bit će premijerno izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo 6. decembra. Koreografiju potpisuje Talijan Davide Bombana, kojeg je očaralo Sarajevo, harmonija grada, džamije, crkve i sinagoga, otvorenost i toplota ljudi te je odlučio balet posvetiti glavnom gradu BiH.

"U mom životu, godinama pred očima imam različite kulture koje žive jedna pored druge, sa otvorenim prihvatanjem između sebe. Zar ne možemo svi jednog dana kulture i historijski različite dogme prezreti i savladati bojazan od 'drugačijih' i nepovjerenje prema njima? Inspiracija za moj novi balet dolazi sa ovom nadom, iako današnjica, sudeći prema tome šta se dešava u svijetu, dokazuje ustvari da je obratno: neiskrenost, konzervatizam i netolerancija izgleda nemaju kraja", kazao je Bombana.

Balet je nazvan "Mare nostrum" (Naše more), prema CD-u na kojem Jordi Savall sa svojim inspirativnim ansamblom muzičara i pjevača izvodi različite stare melodije i pjesme triju monoteističkih religija Mediterana.

"Ove davne melodije, tako različitog porijekla i tako harmonične kada su zajedno, na ovaj ili onaj način, duboko nas pokreću i dodiruju naša srca. Kao što je rekao Amin Manlouf: Ako bismo željeli vratiti nadu ovom dezorijentiranom čovječanstvu, moramo otići dalje od pukog dijaloga kultura i uvjerenja te ići prema dijalogu duša. Uostalom, nije li to, od postanka svijeta, bio glavni cilj umjetnosti? Ovom željom i ovim mislima sam stvorio balet "Mare nostrum" koji posvećujem sa velikim zadovoljstvom gradu Sarajevu", istakao je talijanski koreograf.

Edina Papo, umjetnička direktorica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, kazala je da je rad sa Bombanom predstavljao veliku sreću i neprocjenjivo bogatstvo.

"Stvarni poznavalac baletske umjetnosti, kada bude gledao balet "Mare nostrum", će razumijeti da je koreograf baletnom teatru podario djelo koje je veliki baletni spektakl, izvanredno čistih kompozicionih cjelina. Plesačevo tijelo je u potpunosti vratio plesaču. Stavio ga je u prvi plan onako čisto kako ga je stvarao u svojim koreografijama. Izbor muzike još više ističe raskoš talenta sa kojim se susreo Balet NPS radeći sa koreografom Bombanom", istakla je Papo.

Pogledajte fotogaleriju sa probe ove baletne predstave.