"Sarajevo Service"
0

Taksijem besplatno do Galerije

Sarajevo-x.com
U Umjetničkoj galeriji BiH sinoć je otvorena samostalna izložba Mladena Miljanovića pod nazivom "Sarajevo Service". Izložbu čine odabrani radovi sa velike izložbe "Museum Service" koja je tokom ljeta ove godine održana u Beču u MUMOK-u (Muzej moderne umjetnosti).

Važan segment izložbe "Sarajevo Service" čini i preformans "Taksi do Galerije" koji će umjetnik realizovati u periodu od 23. oktobra do 28. oktobra 2010. u radno vrijeme Umjetničke galerije BiH (od 12.00 do 20.00 sati)

Svi zainteresirani samo trebaju da pošalju sms sa adresom na broj 065 670 928 i "Taksi do Galerije" će doći i besplatno ih prevesti do izložbe.

"'Sarajevo Service' formalni je naziv koji upućuje na preispitivanje pozicije umjetnika kao nekog ko je u službi društva, a samim tim i institucija koje reprezentuju umjetnost. Taj rad mi je jedan od najbitnijih radova na izložbi, jer otvara mogućnost direktnog djelovanja i interakcije sa publikom, odnosno društvom“, pojasnio je Mladen Miljanović, autor izložbe.

"Taj performans, koji uključuje prevoz publike u muzej u periodu radnog vremena muzeja, samim tim i uvodi posmatrača da osjeti, doživi i iskusi vožnju automobilom koji je predmet izložbe. Taj prostor automobila i prevoz do muzeja za mene ima oblik boravka u specifičnom kulturnom vakumu, nakon kojeg se drugačije posmatraju izloženi radovi na izložbi."

Izložba je realizovana uz finansijsku pomoć i podršku korporacije Henkel i dio je nagrade Henkel Art Award koju je Mladen Miljanović osvojio 2009. godine (uz novčanu nagradu i izložbu u MUMOK-u, nagrada podrazumijeva i organizaciju izložbe u zemlji iz koje dolazi umjetnik).