|

Takmičarski program o padu Sovjetskog režima i djeci ovisnicima u Afganistanu

Takmičarski program o padu Sovjetskog režima i djeci ovisnicima u Afganistanu
0
F
FENA
14.11.2010. u 13:07
0
komentara
0

dijeljenja
Takmičarski program o padu Sovjetskog režima i djeci ovisnicima u Afganistanu
Četvrti dan "Pravo ljudski" festivala predstavio je filmska ostvarenja koja govore širokom spektru tema od raspada bivšeg Sovjetskog saveza, djece ovisnika u Afganistanu, preko posljedica rata u Bosni i Hercegovini, uklanjanja granice između Slovenije i Italije u Novoj Gorici nakon 65 godina, pa sve do brazilske i venecuelanske prašume i kontroverzne naučne studije o plemenu Yanomami indijanaca.
Poslije projekcije filma "Moja perestrojka", rediteljica, inače Amerikanka, Robin Hessman istakla je kako je film nastao dijelom iz želje da se prevaziđu i razbiju stereotipi između Rusa i Amerikanaca, te da pokaže da nijedan narod nije dobar ili loš per se, nego da jedino postoje ljudi koji čine dobra ili loša djela.

Također takmičarski film "Ovisni u Afganistanu" prikazao je uznemirujuću realnost o široko rasprostranjenoj ovisnosti o heroinu među izuzetno mladom populacijom, koja je zahvatila i ostale članove njihovih porodica, jer niko ne vidi izlaz iz situacije u kojoj se današnji Afganistan nalazi.

Za Anju Medved odrastanje na samoj granici bilo je svojevrsni fizički dokaz o višedecenijskom postojanju dva svijeta – zapadnog i istočnog, što je i samo ukidanje granice učinilo važnijim za žitelje pograničnog mjesta.

Kao rezultat refleksija nastalih novim poretkom i sa željom da ljude sa obje strane granice približi jedne drugima, u programu Kung Fu Shorts/Kratki Kung Fu predstavljeni su njeni filmovi “Pogledi kroz željeznu zavjesu” i "Ordinacija uspomena".

Jedan od autora filma "Željezne vrane", koji je otvorio ovogodišnji Festival, Min-Chul Kim, održao je predavanje o produkciji dokumentarnog filma.

U selekciji Pod haubom publika je pogledala film Clarisse Thieme iz Njemačke pod naslovom "Šta ostaje". Film govori o prazninama koje za sobom ostavljaju rat i nasilje. Sam film se sastoji od dugih, statičnih, širokokutnih kadrova mjesta i pejzaža u današnjoj Bosni i Hercegovini.

Običnost, banalnost i ljepota prikazanih mjesta stoje u kontrastu sa činjenicom da su za vrijeme rata od 1992. do 1995. na svim tim lokacijama počinjena zvjerstva.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.