Pravo ljudski
0

Takmičarski program o padu Sovjetskog režima i djeci ovisnicima u Afganistanu

FENA
Četvrti dan "Pravo ljudski" festivala predstavio je filmska ostvarenja koja govore širokom spektru tema od raspada bivšeg Sovjetskog saveza, djece ovisnika u Afganistanu, preko posljedica rata u Bosni i Hercegovini, uklanjanja granice između Slovenije i Italije u Novoj Gorici nakon 65 godina, pa sve do brazilske i venecuelanske prašume i kontroverzne naučne studije o plemenu Yanomami indijanaca.

Poslije projekcije filma "Moja perestrojka", rediteljica, inače Amerikanka, Robin Hessman istakla je kako je film nastao dijelom iz želje da se prevaziđu i razbiju stereotipi između Rusa i Amerikanaca, te da pokaže da nijedan narod nije dobar ili loš per se, nego da jedino postoje ljudi koji čine dobra ili loša djela.

Također takmičarski film "Ovisni u Afganistanu" prikazao je uznemirujuću realnost o široko rasprostranjenoj ovisnosti o heroinu među izuzetno mladom populacijom, koja je zahvatila i ostale članove njihovih porodica, jer niko ne vidi izlaz iz situacije u kojoj se današnji Afganistan nalazi.

Za Anju Medved odrastanje na samoj granici bilo je svojevrsni fizički dokaz o višedecenijskom postojanju dva svijeta – zapadnog i istočnog, što je i samo ukidanje granice učinilo važnijim za žitelje pograničnog mjesta.

Kao rezultat refleksija nastalih novim poretkom i sa željom da ljude sa obje strane granice približi jedne drugima, u programu Kung Fu Shorts/Kratki Kung Fu predstavljeni su njeni filmovi “Pogledi kroz željeznu zavjesu” i "Ordinacija uspomena".

Jedan od autora filma "Željezne vrane", koji je otvorio ovogodišnji Festival, Min-Chul Kim, održao je predavanje o produkciji dokumentarnog filma.

U selekciji Pod haubom publika je pogledala film Clarisse Thieme iz Njemačke pod naslovom "Šta ostaje". Film govori o prazninama koje za sobom ostavljaju rat i nasilje. Sam film se sastoji od dugih, statičnih, širokokutnih kadrova mjesta i pejzaža u današnjoj Bosni i Hercegovini.

Običnost, banalnost i ljepota prikazanih mjesta stoje u kontrastu sa činjenicom da su za vrijeme rata od 1992. do 1995. na svim tim lokacijama počinjena zvjerstva.