|

"Tajna" najbolji film 9. Pravo ljudski Film Festivala

"Tajna" najbolji film 9. Pravo ljudski Film Festivala
0
F
FENA
17.11.2014. u 21:23
1
komentara
0

dijeljenja
"Tajna" najbolji film 9. Pravo ljudski Film Festivala Foto: Arhiv
Film "Tajna" proglašen je za najbolje ostvarenje takmičarskog programa 9. Pravo Ljudski Film Festivala, koji je završen danas u Sarajevu svečanim uručenjem priznanja.
Kreativna direktorica 9. Pravo Ljudski Film Festivala Kumjana Novakova kazala je da je u takmičenju učestvovalo devet filmova te da je žiri ove godine dodijelio dvije nagrade: specijalno priznanje i nagradu za najbolji film.

"Glavnu nagradu 'extra muros' dobio je film Tajna iz Napulja. Prošle godine u srce festivala postavili smo filmove koje su radili kolektivi, individulanost je bila u zadnjem planu, a kolaborativno stavaralaštvo u fokusu", istakla je Novakova.

Tako je i Tajna, kaže, rezultat rada grupe autora, audio-vizuelnih umjetnika i umjetnica koji crpe inspiraciju iz svog neposrednog okruženja, odnosno Napulja.

"Tajna je portret interesantne tradicionalne dječije igre koja se dešava u istorijskom centru Napulja i na neki način otvara prozor kulturi i specifičnosti gradskog života koji odumire u Napulju, Sarajevu, Londonu, svuda...", pojašnjava Novakova.

Specijalno priznanje dobio je film „Septembarske ptice“ rediteljice Sarah Frances iz Bejruta. Po mišljenju Novakove, ovaj film je „ljudska poema Bejruta.“

"To je mozaik različitih građana Bejruta koji otvaraju svoju intimu i doprinose na različite načine sklopu portreta grada. Film je veoma poetičan i blizak senzibilitetu Festivala", smatra Novakova, dodajući da je veoma ponosna što je posebno priznanje dobila ova autorica.

Pravo Ljudski Film Festival je i u svom devetom izdanju promovirao nezavisan, kreativan i angažiran dokumentarni film, kako mladih, tako i poznatih autora. Na festivalu koji je počeo 12. novembra ukupno je prikazano 80 filmova iz više od 30 zemalja, a također su održane i edukativne radionice.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...