Kultura
0

Tajna koju krije Mona Lisa je zapravo trudnoća?

Sarajevo-x.com
Tajna koju krije smiješak Mona Lise, najpoznatijeg portreta Leonarda Da Vincija mogla bi biti trudnoća, tvrde istraživači nakon detaljnog skeniranja slike.

Kanadski naučnici su koristili infracrveni skener kako bi stvorili 3D sliku portreta. Na taj način su uspjeli da vide detalje ispod slojeva boje, uključujući i haljinu od gaze koju su u tom vremenu uglavnom nosile trudnice ili žene koje su se tek porodile.

Detaljan pregled slike također je pokazao da se nalazi u jako dobrom stanju, iako je stara 500 godina.

Žena na slici je identifikovana kao supruga florentinskog biznismena Francesca del Giocondoa. Da Vinciju je plaćeno da napravi njen portret u periodu između 1503. i 1506. godine, ali je on zadržao sliku i vjerovatno je i mijenjao nekoliko puta.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Iako su neke misterije ove fantastične slike otkrivene, neke još uvijek ostaju neobjašnjene. Tako Da Vincijev metod slikanja sfumata, slikarske tehnike, još uvijek zbunjuje stručnjake.

John Taylor, član tima, izjavio je:“Slika je naslikana jako tanko i prilično „ravno“, a opet detalji kao što su uvojci na kosi, naprimjer, tako su upečatljivi i živi. Takvu tehniku nikad prije nismo vidjeli.“